Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde 12 farklı ülkeden 60 uluslararası araştırmacının katılımıyla gerçekleştirilen 6. BaCI (Basic Clinical and Multimodal Imaging) Konferansında 3 gün boyunca nörobilim, genetik, tıp alanlarındaki son gelişmeler ele alındı. Konuşmalarında yeni teknolojilerin beyin hastalık ve teşhisindeki önemine dikkat çeken Münih LMU Kliniğinden Prof. Dr. Oliver Pogarell ve Reykjavik Üniversitesinden Prof. Dr. Mahmood Hassan teşhis ve tedavide yeni araştırma, teknik ve teknolojilere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Yapay zekanın kullanılan tekniklerle bir araya getirilmesi gerektiğini belirten araştırmacılar, nörogörüntüleme teknolojilerinin kişiye özel tedavi planları oluşturmada önemli olduğunun da altını çizdi. Araştırmacılar, EEG’nin (beyindeki elektriksel hareketleri ölçen test) ileride evde kullanılabileceğini ön gördüklerini belirtti.
Prof. Dr. Oliver Pogarell, nörogörüntüleme teknolojilerinin hastaların tedavilerine nasıl katkıda bulunabileceğine dikkat çekerek, bu teknikleri hastaların tanılarını iyileştirmek için kullanabilmeyi arzu ettiklerini ifade etti.
Yeni teknolojileri bireyselleştirilmiş tedavi için fırsat olarak gördüklerini de kaydeden Prof. Dr. Pogarell, şöyle devam etti:
“İşte tam da bu noktada veri toplamamız gerekiyor. Başlangıçta hangi tekniğin kullanılması gerektiğine kesinlikle karar vermemiz gerekiyor. Nihai hedefimiz, temel uygulamada EEG (elektroensefalogram, beyindeki elektriksel hareketleri ölçen test) gibi kolay, erişilebilir, düşük maliyetli araçları kullanmak.”
Yeni teknolojilerin beyin hastalıklarının teşhis ve tedavisini iyileştirmeye yönelik çalışmalar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Pogarell, “Bizim her zaman yeni araştırmalara, yeni tekniklere, yeni teknolojilere ihtiyacımız var. Yapay zeka gibi yeni teknikleri hali hazırda uyguladığımız tekniklerle bir araya getirip hastaların teşhis ve tedavisini iyileştirmek için kullanmalıyız.’’ dedi.
ABDULVAHİT GÜRASLAN