Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye’nin nisan ayındaki yaş meyve sebze ihracatının 237,5 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Yılın dördüncü ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 oranında artış yakaladıklarını vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, dış satımın yüzde 63’ünün Rusya, Romanya, Irak, Ukrayna ve Almanya’da kümelendiğini belirtti.
Türkiye’de yaş meyve sebze sektörünün lideri olarak koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin nisan ayında sektör ihracatına 100,2 milyon dolar değerle yüzde 42 oranında destek verdiğini kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, “Türkiye’nin nisan ayındaki yaş meyve sebze ihracatı, dikkat çekici bir tablo ortaya koydu. Bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 8’lik bir düşüş yaşanmasına rağmen, değer bazında yüzde 12’lik artış kaydedilerek toplam 237,5 milyon dolar gelir elde edildi. Bu durum, sektörün daha katma değerli ihracat yapma yönündeki dönüşümünü ortaya koydu.” dedi.
Nisan ayı ihracat raporlarının Türkiye yaş meyve sebze ihracatında miktar bazında düşüş olsa da, değer bazında sürdürülebilir bir büyüme eğiliminin güçlendiğini yansıtan bir tablo ortaya çıkardığını ifade eden Başkan Ferhat Gürüz, “Katma değerli ürün stratejileri, hedef pazarlardaki çeşitlilik ve yeni ihracatçı illerin sisteme entegre olması, sektörün geleceği adına umut vadediyor. Sürdürülebilir tarım uygulamaları ve kalite odaklı üretimle desteklendiğinde, Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatında küresel rekabet gücünü daha da artıracağına inanıyoruz.” diye konuştu.
“MANDALİNA İHRACAT DEĞERİ YÜZDE 220 GİBİ ÇARPICI BİR ORANDA YÜKSELDİ”
Nisan ayındaki sektör ihracatını ürün gruplarına göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, şunları söyledi: “Söz konusu dönemde en fazla ihracatı yapılan grup, %20’lik artışla 125,1 milyon dolarlık gelir sağlayan taze sebzeler oldu. Bu kalemde özellikle domates, biber ve kabakta değer bazında anlamlı artışlar sağladık. Domates, 57,8 milyon dolarla tüm ürünler arasında zirvedeki yerini korurken, biber 33,4 milyon dolarla ikinci sıraya yükseldi. Kabakta ise 11,8 milyon dolar değere ulaşıldı. Taze meyve grubu, hem miktarda hem de değerde düşüş yaşayarak 36,1 milyon kilogram ve 46 milyon dolar seviyesinde kaldı. Bu düşüşte elma, çilek ve şeftali gibi ürünlerin ihracatındaki sert azalmalar etkili oldu. Ancak hurma ve erik gibi bazı meyvelerde artan birim fiyatları, bu grupta da kalite ve katma değer odaklı bir yönelime işaret etti. Miktarda yüzde 29 düşüş yaşanmasına karşın, narenciye grubu yüzde 36’lık değer artışıyla 62,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu artışta limon ve mandalina ihracatındaki değer bazlı sıçrama başrol oynadı. Özellikle mandalina ihracat değeri yüzde 220 gibi çarpıcı bir oranda yükseldi. Irak ve Rusya narenciyede en büyük pazarlar olmaya devam ederken, Polonya ve Sırbistan gibi Avrupa ülkelerinde yaşanan artışlar da dikkat çekici oldu.” Dedi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN