Asrın felaketi ile hayatımıza giren ‘Canavar Kamyonlar’ trafikte tehlike saçmaya da devam ediyorlar.
Yıkım ve enkazın büyük ölçüde bittiği bölgede bu defa da kalıcı konutlar için malzeme taşıyan kamyonlar ve mikserler trafik kuralarını hiçe sayıyorlar. Devasa büyüklükteki ölüm saçan kamyonlar bilindiği üzere depremden hemen sonra yaşamımıza girmiş ve girdikleri günden bu yana geçen yaklaşık iki yıllık sürede birçok ölümlü trafik kazalarına da neden olmuşlardı. Bu konuda tedirginliklerini dile getiren vatandaşlar, “Umuyor ve diliyoruz ki yeniden ölümlere neden olmadan bu iş biter de herkes derin bir nefes alır” dediler. Depremle başlayan zor yaşamın depremin en etkili olduğu Antakya ve Defne ilçelerinde sürdüğüne dikkat çeken vatandaşlar, “Elektrik sıkıntımız büyük. Halen içme suyu yok. Gıda eksik. Giyim ve aklınıza ne gelirse burada ki insanların ihtiyaçları var. İş yok, bark yok. Üzerine her tarafta dolaşan canavar kamyonlar bıktık usandık. Trafik kuralı tanımıyorlar sinyalsiz bir şeysiz istedikleri yöne dönüyorlar. Elbette her sürücü aynı değil ama büyük bir çoğunluğu bu hataları yapıyor. Hakkıyla işini yapan kurallı iş yapan şoförlerde var elbette. Ama denetlensinler tek dileğimiz denetlenmeleri. Üstüne haklılarmış gibi sürücülerle ile tartışmaya da giriyorlar. Daha kaç canın gitmesi lazım, kaç trafik kazası yaşanması lazım anlamıyoruz” dediler.
ÖNLEM İÇİN NE OLMASI BEKLENİYOR?
Bugüne kadar yıkım firması kamyonlarının karıştığı çok sayıda kazaya dikkat çeken vatandaşlar, “Ne olması bekleniyor? Meydana gelen kazalarda bugüne kadar çok sayıda vatandaşımız yaşamını kaybetti ve çok sayıda vatandaşımız da yaralandı. Binalar yıkılırken hiç dikkat edilmiyor. Yanda ki sağlam binalara zarar veriliyor. Su sıkılmıyor. Moloz günlerce, haftalarca yolları kapatmış vaziyette bırakılıyor. Bunlar yetmezmiş gibi asbest içerikli maddelerden dolayı her gün hastaneler dolup taşıyor. Neden önlem alınmıyor?” tepkisinde bulundular. Yıkım firma yetkilileri ise zaman zaman vatandaşlarla tartışmalara giriyor ve gergin anlar yaşanıyor. Firma yetkilileri; “Bize ne söyleniyorsa onu yapıyoruz. Her binaya su sıkma şansımız yok çünkü su bulamıyoruz. Kamyonlarımız trafik kurallarına dikkat etse de meydana gelen kazalarda fren boşalmaları önemli etken oluyor. Buna bizim çare bulmamız çok mümkün değil” dediler. Fotoğraflarda şehir merkezi başta olmak üzere birçok tali yoldan taşıma yapan yıkım firmalarına ait kamyonlar ve yarattıkları tehlike görülüyor.
ANTAKYALILAR BIKTI USANDI
Yıkım firmalarının ciddiyetten ve disiplinden uzak yıkım çalışmaları yanı sıra moloz ve demiri taşıma usulleri tartışma konusu olmaya devam ediyor. 6 Şubat günü yaşanan depremle birlikte hayatımıza giren yıkım firmaları vatandaşların bir numaralı sorunu olmaya devam ederken yetkili birimlerden konuya ilişkin hiçbir açıklama gelmemesi ise şaşırtmaya devam ediyor. Yıktıkları binalara su sıkmamakla ünlenen ve yıkım sırasında çevredeki binalarda zarar veren müttehit firmalar, moloz ve demleri taşıma yöntemleriyle de sorun olmaya devam ediyor. Konuya ilişkin çok sık açıklamalar yapan vatandaşlar ilgili birimlere bir kez daha seslendiler ve önlem alınmasını istediler.
Haber: Hanifi EKER
ABDULVAHİT GÜRASLAN