Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı verilerine göre, lisans ve ön lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranlarında dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Özellikle bazı bölümler istihdamda büyük avantaj sağlarken, genel oranda sınırlı da olsa bir gerileme gözlendi.
LİSANS MEZUNLARINDA KAYITLI İSTİHDAMDA SINIRLI GERİLEME
2023 yılında %75,6 olan lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı, 2024 itibarıyla %75,0’a geriledi. Bu oran, yükseköğretimden mezun olan her dört kişiden üçünün kayıtlı bir şekilde çalışma hayatına katıldığını gösterse de geçen yıla kıyasla istihdamda hafif bir düşüş yaşandığı görülüyor. Ön lisans mezunlarında da benzer bir tablo ortaya çıktı. 2023'te %67,7 olan oran, 2024 yılında %66,4'e indi.
TIP MEZUNLARI ZİRVEDE: %96,4 İLE EN YÜKSEK ORAN
Lisans düzeyinde istihdam oranı en yüksek olan bölüm tıp oldu. Tıp fakültesi mezunları, %96,4’lük oranla mezuniyet sonrası en hızlı ve güçlü şekilde iş hayatına dahil olan grup olarak öne çıktı. Bu oran, tıp mezunlarının neredeyse tamamının kayıtlı şekilde istihdam edildiğini gösteriyor. Tıp alanını sırasıyla özel eğitim öğretmenliği (%95,1), elektrik öğretmenliği (%92,4), dil ve konuşma terapisi (%91,9) ve elektronik öğretmenliği (%91,9) takip etti. Bu bölümler, hem kamu hem özel sektörde artan ihtiyaçlar doğrultusunda istihdam imkânlarını sürdürüyor.
SAĞLIK VE REFAH ALANI GENEL İSTİHDAMDA LİDER
Uluslararası Standart Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması (ISCED 2013) verilerine göre, lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip alan %86,7 ile “sağlık ve refah” oldu. Bunu sırasıyla mühendislik, imalat ve inşaat (%82,9), bilişim ve iletişim teknolojileri (%78,7), eğitim (%77,6) ve tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (%74,6) izledi. Bu alanlar, hem sektörel ihtiyaçlar hem de uygulamalı eğitim imkanlarıyla mezunlara istikrarlı istihdam olanakları sunuyor.
ÖN LİSANS MEZUNLARINDA POLİSLİK ÖNE ÇIKTI
Ön lisans düzeyinde ise zirve, %92,3’lük oranla polis meslek eğitimi bölümünün oldu. Emniyet teşkilatına yönelik yapılan alımların düzenli devam etmesi, bu bölüm mezunlarının iş bulma şansını oldukça artırdı. Polis meslek eğitiminin ardından en yüksek istihdam oranlarına sahip bölümler sırasıyla; elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı (%88,2), endüstriyel kalıpçılık (%87,4), metalurji (%85,2) ve doğalgaz ve tesisatı teknolojisi (%84,5) oldu.
TEKNİK ALANLAR, ÖN LİSANS MEZUNLARI İÇİN ÖNE ÇIKIYOR
Ön lisans alanları bazında bakıldığında, en yüksek istihdam oranı %76,9 ile mühendislik, imalat ve inşaat alanında gerçekleşti. Doğa bilimleri, matematik ve istatistik (%71,0), hizmetler (%70,7), bilişim ve iletişim teknolojileri (%69,1) ve tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (%68,6) gibi alanlar da iş gücü piyasasında mezunlara önemli fırsatlar sunmaya devam etti.
İLK İŞE YERLEŞME SÜRELERİNDE DURAĞANLIK
İstihdam oranlarının yanı sıra mezunların iş hayatına geçiş süreleri de önemli bir gösterge. 2024 verilerine göre lisans mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresi bir önceki yılla aynı kalarak 14,4 ayda sabit kaldı. Ön lisans mezunlarının ise 2023 yılında 15,9 ay olan ilk iş bulma süresi, 2024 yılında 16,0 aya yükseldi. Bu durum, bazı sektörlerde rekabetin arttığını ve iş bulma sürecinin uzayabildiğini gösteriyor.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN