Asrın felaketinin büyük yıkıma neden olduğu ve derinden hissedildiği Antakya’da şehrin birçok yerinde çalışmalar devam ediyor.
Deprem sonrasında yerle bir olan Antakya ve Defne ilçelerini saran toz bulutları çevrede yaşayan insanlara zor anlar yaşatıyor. Depremlerinin büyük yıkıma neden olduğu yüzyılın felaketinin derinden hissedildiği Hatay’da kentin birçok yerinde ağır hasarlı binaların yıkımına devam edilirken öte yandan yeni binalar da yükseliyor. Bu bağlamda vatandaşların rahatsızlıkları ve şikâyetleri sürüyor. Bölgede hayatını sürdürmek zorunda kalan vatandaşların yaşadıkları zorlukların başında toz, temiz hava ve asbest sorunu geldiğini söylediler. “Dört bir yanımız toz bulutu, nefes alamıyoruz” diyerek sözlerine başlayan vatandaşlar, “Önce yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları yapıldı. Bunun neticesinde yoğun toz ve asbeste maruz kaldık. Kalmaya da devam diyoruz. Şimdi ise inşaatlar yükseliyor bunun sonucunda kentin dört bir yanı inşaatlardan gelen tozlarlar ile kaplı. Temiz hava soluyamıyoruz. Bunun sonucunda da sağlığımızdan ve geleceğimizden şüpheleniyoruz” dediler. Öte yandan toz bulutlarının yanı sıra asbest konusuna da değinen vatandaşlar, Antakya ve Defne ilçelerinin yaklaşık yüzde 70’i asbest içeren binalar olduğunu ve ilerleyen süreçte büyük sağlık tehdidi oluşturduğunu vurguladılar. Uzmanlar “Bir bina deprem nedeniyle tamamen moloza döndüğünde beton parçalara ayrılır. Asbest parçalarından eski koltuk minderlerine kadar her şey birbirine karışır” diyorlar.
DEPREM DEĞİL İHMALKARLIKLAR ÖLDÜRECEK
Depremin üzerinden 18 aydan fazla bir süre geçti. Geçen sürede Hatay’ da enkaz kaldırma, yıkım çalışmaları ve moloz dökümü devam ediyor. Bu arada enkazın arasında bolca bulunduğu bilinen Asbest ve benzeri kimyasalların halk sağlığını nasıl etkileyeceği ve yaşam alanlarında nasıl bir tahribat yaratacağı ile ilgili çok sayıda uzman uyarıda bulundu. Onların başında ise Çevre Mühendisleri Odası başta olmak üzere birçok bilirkişi asbest tehlikesine dikkat çekiyor. Hataylılar sitem dolu sözler ile “Depremden ölmedik ama daha sonrasında yapılan ihmalkarlık yüzünden öleceğiz. Hatay’da bildiğiniz zehir soluyoruz. Bu durumda kontrolsüz yıkımların sonucudur. Bizleri şimdilik belki etkilemeyecek ama ilerleyen süreçte ciddi hastalıkların başlamasına neden olacak. Bir değil iki değil çok sayıda araştırma yapıldı, uzman açıklama yaptı. Hala bir çalışma yok. Daha ne bekleniyor önlem almak için anlamıyoruz. Bu açıklamaları yapan veya rapor hazırlayan kişiler işin uzmanları neden onlara kulak asmıyoruz. Depremden önce uzmanlar bas bas bağırdı Hatay’da deprem olursa ayakta bina kalmaz diye. Şimdi olduğu gibi kimse dinlemedi. Sonucunu gördük. Şimdide uzmanalar Asbest için bas bas bağırıyor, raporlar hazırlıyor ama yine dinleyen ya da ciddiye alan yok. Bilindiği gibi yıkıma devam ediliyor. İlgi birimler, yetkililer söz hakkı ve yetki hakkı kimde ise bu duruma derhal çözüm getirmeli. Depremin ilk günü terkedildik, en azından şimdi yanımızda olun. Kalanlar en azından yaşamlarını insani şartlarda sürdürsün” siteminde bulundular.
Haber: Ahmet YETİŞEN
ABDULVAHİT GÜRASLAN