Stilistler tarikatının kurucusu olan Saint Simon Stilist, 13 metre yüksekliğinde 2 metre genişliğinde bir taş sütun üzerinde kırk yılını sonradan adına yapılmış olan manastırın olduğu yerde geçirmiştir. Simon’nun yaşadığı bu yere kadınlar giremez. Öyle ki annesi onu ziyarete geldiğinde kendisine “buraya kadınlar giremez” deyip içeri kabul etmemiştir.
St Simon Manastırı; MS 6. Yüzyılda Antakya-Samandağ yol güzergâhı üzerinde, Nahır’lı köyü (Aknehir mahallesi) yakınında 479 metre yükseklikte bir tepe üzerine ST.Simon adına yapılmıştır. Yapı topluluğu içinde, üç kilise, bir vaftiz toryum bir depo ve çok sayıda oda bulunuyor. Manastır alanı içerisinde bu yapı topluluğuna ait duvar kalıntıları mevcuttur. 132x160 metre ebadında ve dikdörtgen biçiminde olan alanda yapılan kazılar sonucunda, haç biçiminde merkezi planlı kilise(Bu kilise Hıristiyanlar için erken haç merkezi olarak bilinir.) kuzeyinde vaftiz toryum bulunuyor. Manastır içerisinde yapılan kazılarda, Basiios adına basılmış 1025 tarihli sikkelerde rastlanmıştır.
Stilistler tarikatının kurucusu olan Saint Simon Stilist M.S.389-459 yıllarında, Suriye’nin sınır bölgesinde doğmuş ve genç yaşta Antakya’ya gelerek yaşamını bu günkü manastırda sürdürmüştür. Manastıra geldiğinde kendisini bir kayaya zincirliyor ve birde çember çizerek bu çemberin dışına çıkmama kararı alıyor. Sabrı, inancı ve kararlılığı göstermeye çalışmıştır. Terk-i dünya tarikatının merkezi olarak bilinen St. Simon’nun manastırı içinde bulunan 13 metre yüksekliğinde, 2 metre genişliğinde bir sütunun tepesinde 40 yıl yaşadığı rivayet edilir. Yaşam boyunca kadınlardan uzak durmuştur. Öyle ki Kendisini ziyarete gelen Annesi Azize Martan’ı “Buraya kadınlar giremez” diye içeri almamış ancak öldükten sonra annesinin yanına gömülmüştür.