Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2025 yılı hasat dönemine damgasını vuran tarımsal kuraklıkla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Türkiye genelinde etkili olan Kuraklık nedeniyle tarım sektörünün büyük bir tehdit altında olduğunu belirterek, çiftçilerin gelir kaybı yaşadığını, üretimde ciddi düşüşlerin meydana geldiğini ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
VERİM %85’E VARAN ORANLARDA DÜŞTÜ
Bayraktar, hasat başlamadan önce özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede kuraklık yaşanabileceği yönünde uyarılarda bulunduklarını hatırlatarak, bugün gelinen noktada bu öngörülerin ne yazık ki gerçeğe dönüştüğünü söyledi. Kuru tarım yapılan arazilerde verim kaybının %85’e kadar ulaştığını dile getiren Bayraktar, “Bazı tahıl alanlarında verim dekara sadece 50 kilograma kadar düştü. Bu da çiftçinin maliyetini bile karşılayamaması anlamına geliyor” dedi.
ÇİFTÇİ TARLASINA BİÇERDÖVER SOKAMIYOR
Bayraktar, kuraklık nedeniyle yalnızca kuru tarım yapılan alanlarda değil, sulanabilir arazilerde dahi ciddi verim kayıpları yaşandığını söyledi. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgeleri’nde çok sayıda çiftçinin ürününü hasat etmeye yanaşmadığını belirten Bayraktar, “Maliyetini kurtaramayacağını bilen üretici tarlasına biçerdöver sokmamaktadır” ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki dönemde hasadı başlayacak ayçiçeği üretiminin de risk altında olduğuna dikkat çeken Bayraktar, özellikle Türkiye ayçiçeği üretiminin önemli bir kısmını karşılayan Trakya Bölgesi için alarm verdi. Bayraktar, “Trakya, ayçiçeği ekim alanlarının %46’sını, üretimin ise %35’ini karşılıyor. Ancak 1 Ekim 2024 - 30 Haziran 2025 döneminde Marmara Bölgesi’nde yağışlar %29 oranında azalmıştır. Haziran ayında ise Marmara son 54 yılın en düşük yağışını almıştır” dedi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN