Kaspersky uzmanları, dünyanın en çok izlenen spor organizasyonlarından SuperBowl'a olan ilgiden faydalanmak isteyen dolandırıcılara karşı korunma tavsiyelerinde bulundu.
Şirketten yapılan açıklamada, geçen yıl 113 milyon izleyiciye ulaşarak ABD ve dünyada en çok izlenen televizyon etkinliği haline gelen ve birçok ülkeye yayın yapan SuperBowl'un, popüler bir "kültür fenomeni" haline geldiği belirtildi.
Bu ilgiden faydalanmak isteyen dolandırıcıların, kazanç elde etmek için eski ve bilinenlerin yanı sıra yeni yöntemler geliştirdiği vurgulandı.
ŞÜPHELİ TİCARİ MAĞAZALARA DİKKAT EDİLMELİ
Giysi ve aksesuar gibi takım logolarını içeren ürünlerin, özellikle büyük spor etkinlikleri öncesinde yüksek talep gördüğünü fark eden dolandırıcılar, bu tarz ürünler sattığını iddia eden kimlik avı siteleri oluşturuyor, hatta bazı durumlarda işi, Amerikan Futbolu Ligi (NFL) Shop ve Fanatics" gibi gerçek mağazaların görünümünü taklit etmeye kadar vardırıyor. Bu gibi sitelerden ürün satın alan müşteriler, siparişlerini alamama riskinin yanı sıra finansal erişim bilgilerini dolandırıcılarla paylaşıyor.
Uzmanlar, finansal varlığı ve kişisel verileri korumak için, yalnızca resmi sitelerinden ürün satın alınması gerektiğini ve adres çubuğundaki site adresini dikkatlice doğrulamanın, önemli olduğunu vurguluyor.
ŞÜPHELİ KRİPTO PARA İŞLEMLERİ YAPILMAMALI
FIFA Dünya Kupası ve olimpiyatlar gibi çok fazla izlenen küresel etkinliklerle bağlantılı kripto para birimleri "token"ların kötüye kullanımı da başvurulan yöntemlerden. Bu tür etkinlikler öncesi ortaya çıkan ve genellikle kısa ömürlü olan bu tokenler aracılığıyla dolandırıcılar, kripto para sahiplerinden para sızdırmayı amaçlıyor.
Kaspersky uzmanları, yatırımcıların varlıklarını kaybetme riskine karşı dikkatli olmalarını, bir şeyler satmaya çalışan yabancı sitelere, şifre ve tohum cümlesi gibi kripto para cüzdanı bilgilerini asla vermemesini tavsiye ediyor.
CANLI YAYIN SÖZÜ VEREN SİTELER, BANKA BİLGİLERİ ÖĞRENMEYİ HEDEFLİYOR
SuperBowl'a duyulan kamuoyu ilgisinden faydalanmaya yönelik dolandırıcılık yöntemleri arasında, yayın hizmeti gibi görünen kimlik avı siteleri de bulunuyor. Bu siteler, kullanıcılara SuperBowl maç yayınlarına ücretsiz olarak erişim için kayıt şansı sunuyor. Bu sırada ise müşterinin gerçekliğini kanıtlama bahanesiyle banka bilgilerini talep ediyor. Bu servislere abone olduğunu düşünen kişilerin kartlarından düzenli olarak para çekiliyor, ancak yayına erişim, hiçbir zaman gerçekleşmiyor.
Bu tür kimlik avı sitelerinin kurbanı olmamak için internetteki veya e-postalardaki bağlantılara karşı dikkatli olunması ve maçları izlemek için resmi yayın hizmetlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Sahte sitelere erişirken olası tehlikeler konusunda uyaracak, güvenilir bir güvenlik çözümü kurmak da kimlik avı sitelerinin tuzağına düşmeyi engelliyor.
Kaspersky uzmanları, güvenli ve keyifli bir Superbowl deneyimi yaşamak isteyen kullanıcıların cihazlarını koruyabilmeleri için spor kuruluşları, bankalar ve çevrimiçi mağazalardan gelen cazip teklifler içeren e-postaları resmi web sitesinden kontrol etmeyi, az bilinen kripto para birimlerinden kaçınmayı, güvenilir bir parola yöneticisiyle verileri saldırganlardan koruyarak güçlü ve benzersiz parolalar oluşturmayı tavsiye ediyor.
ABDULVAHİT GÜRASLAN