TİM Sektörler Konseyi Üyesi ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, Avrupa Birliği’nin ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatına izin vererek Türkiye’nin bu sektördeki çalışmalarının ivmelenmesinin önünü açtığını belirterek, bu süreci başından itibaren takip edip çözüme kavuşturulmasını sağlayan Bakan Yumaklı’ya desteklerinden dolayı teşekkür etti.
ASHİB Başkan Yardımcısı ve TİM Sektörler Konseyi Üyesi Ali Can Yamanyılmaz, TİM Yönetim Kurulu Üyesi Melisa Tokgöz Mutlu, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, İSHİB Yönetim Kurulu Üyesi Nerdin Alp, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Faik Üçer ve Genel Sekreteri Ahmet Ergün ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı ziyaret ederek, kanatlı sektöründeki sorunların çözümüne ilişkin görüş alışverişinde bulundu.
Türkiye’nin su ürünleri ve hayvansal gıda kapasitesinin artırılmasına ve ihracat pazarlarında daha aktif rol almasına katkı sunmak istediklerini kaydeden Ali Can Yamanyılmaz, sektörde yaşanan sorunların aşılması kapsamında, özellikle kanatlı sektöründe artan talebi karşılamak istediklerini, bunun için de IPARD desteği sağlanmasını, ayrıca yabancı menşeli konserve tavuk ürünlerinin Türk Gıda Kodeksi kapsamına alınarak haksız rekabetin önlenmesini istedi.
TÜRKİYE'DEN AB ÜLKELERİNE KANATLI ETİ İHRAÇ EDİLECEK
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise 2009 yılından bu yana Avrupa Birliği’ne (AB) taze ve ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapılabilmesi için yoğun çalışmalar yürüttüklerini, kanatlı eti işleme tesislerinden 8'inin Avrupa Birliği'ne (AB) ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapabileceğini, bunun AB tarafından onaylandığını açıkladı. Yumaklı, “Özellikle Avrupa Birliği ile geçen yıldan bu yana kanatlı eti ihracatıyla ilgili çok yoğun görüşmelerimiz vardı. Bu yoğun çalışmalarımız sonuç verdi. Özellikle kanatlı eti işleme tesislerinden 8'i Avrupa Birliği'ne ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapabilecek, Avrupa Birliği tarafından onaylandı.” dedi. AB yetkililerinden gelen resmi bir mektuba göre, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygun görülen kesimhanelerin, AB’nin TRACES NT sistemine kaydedilme prosedürü 15 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek. Yumaklı, Türkiye’nin kanatlı eti sektöründeki ihracat potansiyelini artırmayı hedeflediklerini belirterek, bakanlığın ürünlerin ihraç edildiği ülke sayısını artırmaya yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN