Hür-Sen Konfederasyonu, bağlı bulunduğu 6 farklı iş kolunun temsilci ve üyeleriyle birlikte 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü bu yıl Şanlıurfa’da kutladı. Ülke genelinden yoğun katılımın olduğu buluşmada Hür-Sen Hatay İl Temsilciliği de dikkat çeken bir katılımla alandaki yerini aldı.
1 Mayıs alanında konuşan temsilciler, emekçilerin yıllardır süren hak arayışını ve büyüyen yoksulluğa karşı yükselen sesi dile getirdi. Yapılan açıklamada, “Bugün 1 Mayıs… Emekçinin alın terinin, dayanışmanın ve adalet talebinin haykırıldığı gündür. Ancak bu yıl da 1 Mayıs’ı buruk, öfkeli ve yoksulluğun gölgesinde karşılıyoruz” denildi.
"Açlık sınırının altında maaşla yaşam savaşı"
Konuşmada Türkiye’deki ekonomik tabloya dikkat çekilerek, Nisan 2025 verilerine göre açlık sınırının 24 bin 35 TL, yoksulluk sınırının ise 78 bin 291 TL’ye yükseldiği hatırlatıldı. Asgari ücretin ise 22 bin 104 TL olduğu vurgulandı ve yaklaşık 8 milyon çalışanın bu rakamla geçinmeye zorlandığına dikkat çekildi.
EMEKLİ MAAŞLARINA TEPKİ: “NEFES ALMAK BİLE MÜMKÜN DEĞİL”
Açıklamada, emekli maaşlarının da yaşanabilirlikten uzak olduğuna değinildi. Ortalama 14 bin 469 TL maaş alan emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı ifade edilerek, “Bu maaşla bir emeklinin bırakın yaşamayı, nefes alması bile mümkün değil” denildi.
"MEMUR EMEKLİLERİNE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI"
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023 yılında verdiği seyyanen zam sözü hatırlatılarak, “Emekliyi kandırdınız! Verdiğiniz sözü tutmadınız!” ifadeleriyle sert tepki gösterildi. Emeklilere söz verilen 16 bin 43 TL’lik seyyanen zammın halen verilmediği belirtildi.
“TOPLU SÖZLEŞME MASASINDA TİYATRO OYNANAMAZ”
Sendikal sisteme de eleştirilerin yöneltildiği konuşmada, “Memur ve emeklinin alın teri, toplu sözleşme masasında tiyatro oynanarak pazarlanamaz!” denilerek, yandaş sendikalara da sert çıkıldı. Hükümete yakın sendikaların pazarlık masasında işçiyi yalnız bıraktığı savunuldu.
“Liyakatsizlik ve torpil çalışma barışını bozuyor”
Kamudaki liyakat sorununa da değinilen açıklamada, mülakat sistemi, torpilli atamalar, şeffaflıktan uzak yükselme süreçlerinin kamu düzenini bozduğu ve kamu görevlileri arasında huzursuzluk yarattığı belirtildi.
“ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK SİSTEMİNE SON VERİLSİN”
Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’na yönelik eleştirilerde, 86 bin ücretli öğretmenin kadrolu olarak atanması gerektiği vurgulandı. 15 bin öğretmen ataması kontenjanının hayal kırıklığı yarattığı ifade edilirken, “Şanlıurfa’daki çocuklar da kadrolu öğretmenlerle eğitim almayı hak ediyor” denildi.
“Artık laf değil çözüm istiyoruz”
Hür-Sen yetkilileri, kamuda yaşanan tüm bu sorunlara karşı somut adımlar atılmasını talep ederek, “Artık laf değil, çözüm istiyoruz. Sabır değil, emeğimizin hakkını istiyoruz. Torpil değil, liyakat istiyoruz” mesajı verdi.
(Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN