Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, 1-20 Temmuz tarihleri arasında geçerli olan ve kamuoyunda “mali tatil” olarak bilinen uygulamaya ilişkin kapsamlı bir açıklama yaparak, bu uygulamanın meslektaşlar açısından anlamını yitirdiğini ve mevcut haliyle işlevsiz bir düzenleme olduğunu vurguladı. Oda tarafından yapılan açıklamada, “Adı olup da kendisi olmayan bir tatil ile karşı karşıyayız” denilerek Mali Tatil uygulamasının artık revize edilmesi gerektiği güçlü bir dille ifade edildi.
“YASAL AMA GERÇEK HAYATTAN KOPUK BİR TATİL”
5604 sayılı Kanun kapsamında 2007 yılından bu yana yürürlükte olan ve Anayasa’nın “dinlenme hakkı” maddesi temel alınarak düzenlenen mali tatil uygulamasının, ne vergi takvimiyle ne meslektaşların beklentileriyle ne de iş yoğunluğu ile örtüştüğü belirtildi. Hatay SMMM Odası açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Yasa, bu dönemin mali müşavirler için bir dinlenme süreci olmasını öngörüyor. Ancak uygulamada, bu tatilin hiçbir anlamı kalmamıştır. Tatilin içeriği, meslek mensuplarının yoğun iş yükünü hafifletmediği gibi, beyanname ve bildirim tarihlerinde herhangi bir esneklik sağlamamaktadır.”
“FİİLEN TATİL DEĞİL, YOĞUN MESAİ DÖNEMİ”
Oda açıklamasında dikkat çeken bir başka unsur ise tatil döneminde dahi yürütülmek zorunda olan işlemlerin listesi oldu. Buna göre, mali tatil süresince; KDV ve muhtasar beyannamelerinin verilme süreci devam ediyor, SGK bildirgeleri ve bordro işlemleri askıya alınmıyor, e-Defter, e-Arşiv ve e-Fatura gibi elektronik sistemler kesintisiz işlemeye devam ediyor, Banka ve diğer bildirim yükümlülükleri sürüyor, Takip eden ayların geçici vergi beyannameleri için hazırlık süreci yine bu sözde tatil dönemine denk geliyor.
Tüm bu süreçlerin meslektaşlar tarafından aksamadan yürütülmesi gerektiği vurgulanarak, tatil süresinde fiilen çalışmaya devam edildiği ifade edildi.
“TARİHLER DEĞİŞİYOR, AMA TATİLİN İŞLEVİ AYNI KALIYOR”
Son dönemlerde beyanname ve bildirim tarihleriyle ilgili yapılan düzenlemelerin, mali tatil uygulamasının anlamsızlığını daha da görünür kıldığını belirten Hatay SMMM Odası, mevcut uygulamanın gerçek dinlenmeye imkân tanımadığına dikkat çekti: “Tatilden önce ve sonra beyanname tarihleri aynı kalıyor. Hiçbir şey ertelenmiyor. Sadece adı tatil olan ama içeriği iş yüküyle dolu bu uygulama, meslektaşlarımıza bir nebze bile soluk aldırmıyor.”
“GERÇEK BİR TATİL İÇİN YASAL DÜZENLEME ŞART”
Oda tarafından yapılan açıklamanın sonunda, mali tatilin sadece sembolik bir uygulama olmaktan çıkarılması ve gerçek bir dinlenme dönemi olarak yeniden kurgulanması gerektiği vurgulandı. Hatay SMMM Odası, taleplerini şu ifadelerle dile getirdi: “Mali tatil, iş kanunlarında olduğu gibi ‘dinlenmeyi zorunlu kılan’ bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir. Bu dönemde, meslektaşlarımızın tatil yapabilmesi için SGK yükümlülükleri, elektronik defter gönderimleri, bordrolar ve diğer işlemlerin de ertelenmesi ya da birleştirilmesi yönünde yasal değişiklikler yapılmalıdır.”
Son olarak, tüm mali müşavirlerin, "tatil" adı altında sürdürülen bu yorucu çalışma döneminin gerçek bir tatil süresine dönüşmesi için gerekli irade ve düzenlemeleri görmek istedikleri vurgulandı.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN