Hatay Senfoni Orkestrası Kültür ve Sanat Derneği’nin Defne Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirdiği “Yeni Yaşamın Filizleri: Hatay Akademi Çocuk ve Gençlik Orkestra Korosu” projesi kapsamında, Ocak – Haziran 2025 tarihleri arasında Hatay’da depremden etkilenen 60 çocuk enstrüman, solfej ve şan eğitimleri aldı.
Bu süreçte oluşturulan orkestra ve koro, konuk koro ve sanatçıların katılımıyla, 25 Haziran’da Hatay’da Harbiye Hidro Tesisleri’nde bir konser gerçekleştirdi. Konserde, Antakya’nın zengin kültürel mozaiğini ve çok katmanlı kimliğini müzik aracılığıyla yansıtan bir repertuvar sunuldu. Farklı kültür ve dillerden 14 eserin seslendirildiği konser, sahnede yer alan 180 çocuk ve gençten oluşan koro ve orkestra aracılığıyla kuşaklararası bir dayanışma, birlikte üretme ve iyileşme fikrinin paylaşıldığı bir atmosferde gerçekleştirildi. “Yeni Yaşamın Filizleri” orkestra-korosunun; Kırıkhan Gazella Gazella Çocuk Korosu, konservatuvar öğrencileri, profesyonel müzisyenler, müzik öğretmenleri, devlet opera ve bale sanatçıları ve senfoni orkestralarının deneyimli üyeleriyle paylaştığı sahne, Antakya’daki kültürel çeşitliliğe ortaklık etti. Hatay Akademi Senfoni Orkestrası’nın kimliğiyle özdeşleşen yapıya uygun biçimde; Klasik Batı müziği eserlerinin Anadolu’nun senfonik formda düzenlenmiş ezgileri, farklı dillerde ve kültürlerde tınılarıyla, Antakya yöresine ait halk ezgileri senfonik biçimde seslendirildi.
PERRE ÇOCUK VE KENT BİENALİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İstanbul’dan Şehir Dedektifi Derneği’nin Adıyaman Belediyesi işbirliğiyle yürüttüğü “Perre Çocuk ve Kent Bienali” projesinde Adıyaman’da yaşayan çocuklarla Ekim 2024’ten başlayarak, deprem sonrası kentin yeniden yapılanma sürecinde şehirle bağlarını güçlendirecek sanatsal çalışmalar gerçekleştirildi. Bu atölye çalışmalarının çıktıları, 13-20 Haziran 2025 tarihleri arasında Adıyaman’da Perre Çocuk ve Kent Bienali kapsamında Kommagene Kültür Merkezi’nde sergilendi. Sekiz aylık bir hazırlık sürecini kapsayan Perre Çocuk ve Kent Bienali projesinde, Adıyamanlı çocuklarla kent hafızası, kamusal alan, mimari, ekoloji ve kentsel hareketlilik gibi temalarda çeşitli sanat ve tasarım atölyeleri yürütüldü. Farklı yaş gruplarından çocuklar katıldıkları atölyelerde; ses peyzajı, bitki kolajı, stop-motion film, Adıyaman ulaşım haritası ve çözümler, hayali yaratıklar ve maketler, kentsel tasarım ve hayaller üzerine çalıştılar. Kentin yeniden yapılanma süreçlerine dair önerilerini sanat yoluyla ifade etme imkânı bulan çocuklar bu dönem boyunca birlikte düşünme ve üretme imkânı buldu.
MOTORHANE’DE DÖNÜŞÜM BAŞLADI
Motorhane Kültür Ağı projesi kapsamında, 1930’larda enerji üretimi için kurulan, son dönemde ise uzun yıllar âtıl kalan Motorhane’nin, Merzifon’dan Orta Karadeniz’e yayılacak bir kültürel gelişimin odağı olması hedefleniyor. Merzifonlu sanatçılar, sanat toplulukları, sivil toplum aktörleri ve akademisyenlerden oluşan “Motorhane Kültür Ağı”, mekânın açılış etkinlikleriyle başlayan dönüşüm sürecini ve kültürel programlamasını yerel yönetimlerin işbirliğiyle yürütüyor. Sosyal bir karşılaşma alanı olarak tasarlanan mekândaki kültürel programlar; yerel yönetim, özel sektör ve sivil toplumdan paydaşların bir araya geldiği katılımcı ve demokratik bir modelle oluşturulacak. Projenin topluluk oluşturma hedefi kapsamında, kültür ağının çekirdeğini Merzifonlu kültür aktörleri oluşturuyor. Sanatçılar, akademisyenler, gençler, sivil toplum çalışanları, Merzifonlu iş insanları ve yerel yönetim temsilcilerinden oluşan topluluk, aynı zamanda Motorhane Kültür Ağı’nın planlama çalışmalarını yürütüyor.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN