6 Şubat 2023’te meydana gelen 7.7, 7.6, 6.4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremler, Antakya-Defne’de büyük yıkıma neden oldu.
Her ne kadar Kahramanmaraş merkezli deprem deniyorsa da Depremin yerle bir ettiği Antakya ve Defne başta olmak üzere Kırıkhan ve Hassa’da yer yer 3 metreye varan zemin kaymaları yaşandı.
Sahada yapılan ölçümler sonucunda çarpıcı sonuçlara ulaşıldığını vurgulayan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanlığı Harita Üretim Birim Sorumlusu Mustafa Yaman “Afetin büyüklüğünü gösterebilmek adına noktasal olarak en fazla Ekinözü’nde 4,6 metre civarında konum hasarı tespit edilmiştir. Hatay’da da 2,5 metrelere varan konum hasarları söz konusu olmuştur. Bunlar konum bazında gerçekleşen hasarlardır. Fay hattında olan noktalarımız çok daha fazla etkilenmiş ama fay hatlarından uzakta olan noktalarımız çok daha az etkilenmiştir. Tabii bu noktalar tesis anlamında da yıkıcı bir etkiyle sarsılmıştır” ifadelerini kullandı. Bölgede yapılacak alt ve üstyapı çalışmalarında kullanılmak üzere haritalandırma çalışmalarından elde edilen sonuçların rapor altına alındığını aktaran yetkililer zemin kaymasının bu denli büyük olmasının şaşırtıcı olduğunu söylediler. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanlığı tarafından, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından, bölgede yapılacak alt ve üstyapı çalışmalarında kullanılmak üzere haritalandırma çalışması yapıldı. Fay hattında olan tüm doğal ve yapay tesislerin bu minvalde bir konum hasarına uğradığını aktaran Mustafa Yaman, “Yapılan çalışmalarda da çeşitli parsel ve tesis ölçümlerinde, detay ölçümlerinde bu tür kaymaların söz konusu fay hattı üzerinde net olarak görüldüğü, fay hattından uzaklaştıkça 4 metrelerden 2 metre, 1 metre, 50 santimlere kadar düştüğü gözlemlenmiştir. Yapılan ortofoto üretimlerinde sadece meskun sahalarda değil, gayrimeskun sahalarda da tarımsal alanlarda da fay hattının kırılmasından kaynaklı yüzey değişikliklerinin yaşandığı tespit edilmiştir. Gayrimeskun sahada da ciddi hasar tespit çalışmalarına altlık teşkil eden ortofoto üretimleri kurumumuzca da gerçekleştirilmiştir” dedi.
AFAD RAKAMLARI DAHA YÜKSEK!
Zemin kayması ile ilgili bilindiği üzere AFAD bir rapor hazırlamıştı. Afad’ın hazırladığı raporda zemin kaymasının daha yüksek rakamlardan olduğu gözleniyor. 2023 Mart ölçümlerine göre AFAD, sahayı tarayıp ‘arazi ön raporu’ hazırladı. Buna göre 7,7’lik ilk depremde Kahramanmaraş’taki Çiğli köyü 6,5 metre kaydı. 7,6’lık depremde ise yine Kahramanmaraş’taki Değirmenkaya köyü 6 metre kaydı. Bu iki oran Kahramanmaraş depremlerinin yüzeyde en büyük etkisi olarak AFAD raporuna girdi. Bu etik Kırıkhan’a kadar sürdü. Hassa’nın kuzeyinden Hacılar köyüne kadar gözlenebilen kırık üzerinde maksimum 3 metreye kadar yanal kayma gözlendi. Kırıkhan’ın kuzeyine kadar izlenemeyen kırık Alaybeyli, Kırıkhan kuzeybatısını takiben Özsoğuksu’ya kadar takip edilebildi. 4.5 km ile 2 km arasında uzunlukları değişen sağa sıçramalı kademeli kırıklar halinde Kırıkhan-Antakya yoluna kadar devam eden hat üzerinde 1 metreye kadar atımlar ölçüldü.
Haber: Ahmet YETİŞEN
ABDULVAHİT GÜRASLAN