Kırklareli Gençlik Merkezi Deneyap Teknoloji Atölyesi'nin "Kod-Voltaj" takımı geliştirdikleri yapay zeka destekli "Kurtuluş" adlı dron ile TEKNOFEST'te birincilik hedefliyor.
Havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, 5-8 Eylül tarihleri arasında Akdeniz Teknoloji Yarışmaları temasıyla Antalya ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açacak.
Kırklareli'nden İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması'na Kod-Voltaj takımı üyesi üniversite öğrencileri Ömer Kargalı, Muhammet Emin Durmuş, Ahmet Çalışkan ve Melisa Nur Ergüne katılacak. Öğrenciler, yarışmada deprem sonrası kara yollarındaki çatlaklar ile orman yangınının yayılma hızını tespit edebilen, yol bulma, insan ve diğer canlıların kurtarılmasına yardımcı olabilen "Kurtuluş" adlı dronla yer alacak.
"YAPAY ZEKA ENTEGRE EDİLMESİ DRONUMUZU AYRICALIKLI KILIYOR"
Kırklareli Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ömer Kargalı, geliştirdikleri dronun acil müdahale süreçlerini hızlandıracağını söyledi. Dronun yangın, sel, deprem, arama kurtarma ve çatlak tespiti gibi alanlarda kullanılabileceğini ifade eden Kargalı, yapay zeka destekli afet yönetimi kapsamında geliştirdikleri dronun 4 modülü olduğunu aktardı. Kargalı, dron modüllerini şöyle açıkladı:
"Dronumuzu hem kara yollarındaki hasar hem deprem hasar tespiti için kullanabiliriz. Karayolları ekipleri yollardaki çatlakları tespit etmek için kullanabilir. Dronumuz yapay zeka modülü ile çatlakları tespit ediyor ve bize gösteriyor. Modüllerden birisi de yangın modülü. Bununla yangınların ilk başta tespitini yapabiliyoruz, yangın ortaya çıktıktan sonra da yangının rüzgar hızı ve yönüyle bağlantısını hesaplayarak yangının ne tarafa, ne kadar sürede yayılabileceğini hesaplayabiliyoruz. Onun dışında insan, hayvan ve canlı tespit modülümüz var. Özellikle olağanüstü durumlarda, sellerde insanlar yüksek yerlere çıkarak arama kurtarma ekiplerini bekliyorlar. Onları tespit edebilmek için dronumuzu havalandırabiliriz."
"NORMAL DRONLARA GÖRE DAHA FONKSİYONEL"
Önemli bir çalışmaya imza attıklarına inandığını dile getiren Kargalı, dronun çok amaçlı olmasının normal dronlara göre avantajlı olduğunu kaydetti. Kargalı, dronun her türlü olay, doğal afet ve olağanüstü durumlarda kullanılabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Yapay zekayla entegreli bir şekilde çalışması bizim dronumuzu ayrıcalıklı kılıyor. Dronumuz anlık görüntü alıp yapay zekayı kullanarak modülleri aktif hale getiriyor. Yapay zeka insandan daha hızlı karar alabilme yeteceğine sahip. Yapay zekanın gözünden kaçan hiç bir şey olmuyor. İnsanız bazen gözümüzden bir şeyler kaçabiliyor, görüntüleri incelerken. Ancak yapay zeka hiçbir şeyi gözden kaçırmayarak daha hızlı karar alabilme yeteneğine sahip olduğu için bizden daha ön planda." Deprem anında enkaz ve göçüklerin yolları kapattığını aktaran Kargalı, dronun harita uygulamaları üzerinden kullanıcıya en hızlı yol güzergahı da gösterdiğini sözlerine ekledi.
"TEKNOFEST’TE HEDEFİMİZ BİRİNCİ OLMAK"
Öğrencilerden Melisa Nur Ergüne, TEKNOFEST’te hedeflerinin birincilik olduğunu belirtti.
Dronun birçok özelliğinin bulunduğunu vurgulayan Ergüne, dronun özellikle deprem bölgesi ile kara yollarında kullanışlı olduğunu kaydetti. Çalışmaların 3 ay sürdüğünü anlatan Ergüne, "Son iki haftadır çok yoğun bir çalışmamız oluyor. TEKNOFEST'te hedefimiz birinci olmak. Dereceye giremesek bile biz pes etmeden çalışacağız." dedi. Öğrencilerden Ahmet Çalışkan da geliştirdikleri sistemin arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını kolaylaştıracağını kaydetti.
Haber: Ahmet YETİŞEN
ABDULVAHİT GÜRASLAN