Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun İlçe Başkanı Av. Hüseyin Derin, 2024-2025 eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte eğitim sisteminin mevcut durumuna dair eleştirilerde bulundu.
Eğitim politikalarının öğrenci, veli, öğretmen, idareci ve eğitim çalışanlarının beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu belirten CHP’li Av. Hüseyin Derin bugün okullarda ilk ders zili çaldığını, ancak mevcut eğitim koşulları ve AK Parti'nin eğitim politikaları bu heyecanı ve ihtiyaçları karşılamadığını söyledi. Derin, 22 yıllık AKP iktidarında eğitim sisteminin ideolojik hedefler doğrultusunda siyasallaştırıldığını, bu süreçte sorunların çözülmek yerine yeni sorunlar eklendiğini ifade ederek ayrıca, son 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değiştiğini ve her bakanın mevcut sistemi eleştirerek kendi önerilerini uygulamaya koyduğunu vurguladı. Derin, bu yıl öğrenciler ve öğretmenler için uygulamaya konan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin yeterli hazırlık yapılmadan ve uzman görüşleri dikkate alınmadan uygulamaya alındığına işaret ederek CHP olarak bu modele karşı Danıştay’da dava açtıklarını ve eski programlara dönülmesi için mücadele edeceklerini kaydetti.
ÖĞRETMENLERİN DURUMUNA DA DİKKAT ÇEKİLDİ
Öğretmenlerin mevcut durumuna da dikkat çeken Derin, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin öğretmenlerin haklarını tanımlamadığını ve sadece atama bekleyen öğretmenleri elemek için hazırlandığına değinerek, ayrıca bu yıl okullara yeni öğretmen ataması yapılmadığını ve mevcut açığın ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışıldığına vurgu yaptı. Bakan Yusuf Tekin’in açıklamalarındaki verilerin tutarsız olduğunu savunan CHP’li Derin, öğretmen atama ihtiyaçlarının karşılanmaması halinde öğrencilerin ve öğretmenlerin ciddi sorunlar yaşayacağını aktararak, okullarda temizlik ve güvenlik personeli eksikliğine de dikkat çekti. İktidarın eğitimdeki vaatlerini yerine getirmediğini ve eğitim sistemindeki mevcut sorunların çözülmesi için daha fazla adım atılması gerektiğini sözlerine ekleyen Av. Hüseyin Derin şunları söyledi: “Okullarda yeterli bütçe olamadığı için küçük tadilat ve temizlik işlerini yaptırabilmek için yöneticiler zorunlu bağış almaktadır. Milli Eğitim Bakanı ‘okul yöneticilerinin böyle bir hakkı yok’ demek yerine okul bütçelerini oluşturmalıdır. Zorunlu eğitim kapsamında, devlet okullarında örgün eğitim içerisinde 15.887.296 öğrenci vardır. MEB'in bütçesi ise 1.092.129.668.000 TV'dir. Okullara her eğitim öğretim yılının başında eğitim öğretime hazırlık amacı ile öğrenci başına en az 1000 lira bütçe gönderilmelidir. Öğrenci başına 1000 lira gönderildiği takdirde MEB'in bütçesinin sadece 15,88 milyar lirası (1,45) kullanılmış olacaktır.”
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN