Adalet Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında Hükümlü ve Yükümlülerin İstihdamına Yönelik İşbirliği Protokolü imzalandı.
Ankara Hakimevi'nde düzenlenen protokolün imza törenine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yanı sıra her iki bakanlığın bürokratları katıldı. Adalet Bakanı Tunç, imzalayacakları protokolün, hükümlü ve yükümlülerin tahliyeleri sonrası hayata uyumlarını kolaylaştıracağını, istihdam süreçlerine katkı sağlayacağını, topluma üretken bireyler olarak yeniden kazandırılmalarını sağlayacağını söyledi. Adalet sisteminin bir boyutunun da ceza adaleti olduğunu aktaran Bakan Yılmaz Tunç, ceza adaleti sisteminin ilk aşamasının soruşturma, ikinci aşamasının kovuşturma, üçüncü aşamasının da cezanın infazı olduğunu bildirdi.
HÜKÜMLÜLER, TAHLİYEYE BİR AY KALA İŞKUR İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARIYLA GÖRÜŞEBİLECEK
Tunç, ceza infaz kurumlarının "çağdaş ceza adaleti" anlayışıyla bireyin topluma kazandırılmasına yönelik iyileştirme, üretim ve dönüşüm işlevlerini üstlendiğini, böylece, hükümlülerin topluma yeniden kazandırılmasının sağlandığını kaydetti. Tunç, protokole ilişkin, "Bugün imzalayacağımız işbirliği protokolüyle hükümlüler tahliyelerine bir ay kala İŞKUR iş ve meslek danışmanlarıyla birebir görüşebilecek, ceza infaz kurumlarında ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde danışmanlık hizmeti alabilecekler. Ayrıca hükümlü ve yükümlüler için iş arama becerileri ve mülakat hazırlıkları konularında seminerler düzenlenecek." bilgisini paylaştı. Cezaevlerinde eğitim faaliyetlerinin de devam ettiğini aktaran Adalet Bakanı Tunç, 75 bini aşkın tutuklu ve hükümlünün eğitim aldığını, 2024'te 3 bin 575 kişinin, 2025'in ilk üç ayında ise 823 kişinin cezaevinde okuma yazma öğrendiği bilgisini paylaştı.
PROTOKOL EKONOMİK ÜRETKENLİĞİN VE VİCDANİ SORUMLULUĞUMUZUN İFADESİDİR
Adalet Bakanı Tunç, cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklulara yönelik psikososyal desteklere önem verdiklerini, bu kapsamda 1 milyon 280 binin üzerinde görüşme yapıldığını ifade etti. Cezaevlerinde bağımlılıkla mücadele konusuna da önem verdiklerini kaydeden Bakan Tunç, bağımlılıkla mücadele kapsamında da 217 bin 23 bireysel ve grup görüşmesi gerçekleştirildiğini söyledi. Bağımlılıkla mücadele kapsamında Adana Suluca'daki ceza infaz kurumunda başlatılan pilot uygulamanın Suluca Açık Cezaevi'nde de yapılacağını aktaran Bakan Tunç, "Bolu ve Bakırköy kadın ceza infaz kurumlarımızda da pilot uygulamayı başlatarak, daha sonra ülke genelinde uyuşturucu suçlularının iyileşmesi ve rehabilitasyonuna yönelik ceza infaz kurumlarını yaygınlaştıracağız. Tahliye olan uyuşturucu suçlularının tedavi edilmiş bir şekilde topluma kazandırılması büyük önem taşıyor." dedi. ESKİ HÜKÜMLÜ VATANDAŞLARIMIZA YENİ BECERİLER KAZANDIRIYORUZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, şunları söyledi: "Bu bağlamda 2014'ten bu yana 2 bin 969 eski hükümlü vatandaşımızın kendi işini kurma projesine yaklaşık 168 milyon lira hibe desteği tahsis ettik. Ayrıca İŞKUR aracılığıyla yürütülen aktif iş gücü programları kapsamında hem meslek eğitim kurslarımızla hem de işbaşı eğitim kurslarımızla özellikle eski hükümlü vatandaşlarımıza yeni beceriler kazandırıyoruz. 2014'ten itibaren mesleki eğitim kurslarımızdan 1647 eski hükümlü vatandaşımız yararlanırken işbaşı eğitim programlarımızdan 2 bin 604 hükümlü vatandaşımızın bilgisini de sizlerle paylaşmak isterim."
Konuşmaların ardından Bakan Işıkhan ve Bakan Tunç, işbirliği protokolünü imzaladı.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN