Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım,'' Boğaz ağrısı boğaz bölgesinde yanma, acıma, kuruma ve tahriş hissi şeklinde kendini gösterir. Boğaz ağrısı birçok hastalığın ilk görülen semptomudur.'' dedi.
Boğaz; kavşak bölgesi olduğu için hava yolu ile gelen veya gıdalar ile direk temas yoluyla gelen virüs ve bakteriler İlk olarak buradaki lenf dokuları tarafından tutularak semptomlar ortaya çıkar diyen Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, yaptığı açıklamada “Bunun dışında burun tıkanıklığı yapan özellikle alerjik ve viral hastalıklar geniz akıntısı yaparaktan,boğazın tahriş olmasına ve aynı zamanda burun tıkanıklığına bağlı ağız yoluyla alınan havanın boğazı kurutmasına bağlı boğaz semptomları da burun tıkanıklığı semptomlarına eklenir.Yine mide reflüsüne bağlı mide asitinin boğazı tahriş etmesi neticesinde boğazda yanma ağrı öksürük gıcık gibi semptomlar ortaya çıkar.
Kış aylarında hava kirliliğinin artması neticesinde solunan havanın kirli olması sonucu aynı sigarada olduğu gibi boğazı tahriş ederek boğaz ağrısı şikayetlerini artırabilir.
Boğaz ağrısı şikayetini değerlendirirken mutlaka eşlik eden semptomları da kontrol ediyoruz.Örneğin ateş, halsizlik, öksürük, yorgunluk, terleme, burun akıntısı ,burun tıkanıklığı, hapşırık, ses kısıklığı, yutma güçlüğü ve balgam mutlaka boğaz ağrısı ile birlikte değerlendirilmelidir.
Boğaz ağrısı yapan en önemli nedenler viral ve bakteriyel nedenlerdir.En sık da viral nedenlerdir.Virüsler içerisinde de en sık görülen İnfluenza, Rino virüs, Adenovirüs, parainfluenza, herpes, Coronavirus, Epstain bar virüs ve coxsaki gibi virüsler sayılabilir.Bakteriler içerisinde ise sıklıkla streptokoklar etkendir.
Boğaz ağrısının başlangıç şekli, eşlik eden semptomlar, hastanın genel durumu ve muayene ile viral-bakteriyel ayrımı yapılabilir.Ampirik tedavi hemen başlanabilir.Ayrım yapılamayan kişilerde ve çocuklarda kan tahlili ve çeşitli testler yaparak kesin tanıya ulaşılabilir. Bir çok insan hastalık semptomları başlar başlamaz bunun ilerleyerek ağırlaşmasından korkmaktadır ve bunu engellemek için geleneksel ve tamamlayıcı bir çok uygulama yapmaktadır. Hastalıklar genelde burun akıntısı burun tıkanıklığı ve göz yaşarması ile yani rinit ile başlar, sonrasında boğaz ağrısı gıcıklanma ve yutma zorluğu eklenerek faranjit oluşur, sonrasında ses kısıklığı eklenirse larenjit, ve nihayetinde kuru veya balgamlı öksürük eklenerek bronşit oluşur.
Sonuç olarak havayolu burundan başlayıp akciğere kadar devam ettiği için hava yolunu etkileyen tüm yerlerde semptomlar ortaya çıkabilir.” Dedi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN