Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD), Hatay 3. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen mühürleri kırılarak faaliyete geçen taş ocağına karşı tepki gösterdi. Defne ilçesi Döver Mahallesi sınırlarında yer alan ve Bozlu Mahallesi’ni de doğrudan etkileyen taş ocağı, mahkeme kararına ve zabıta mühürlemesine rağmen yeniden çalışmaya başladı.
Dernek yetkilileri, taş ocağında görevli kişilerin, "faaliyet iznini doğrudan Hatay Valisi'nden aldık" yönündeki söylemlerini kamuoyunu yanıltıcı bulduklarını ve bu iddianın Valilik tarafından açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirttiler.
AÇKD, Avukat Ecevit Alkan aracılığıyla açtığı davada, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir kararının hukuka aykırı olduğunu savunmuş ve Hatay 3. İdare Mahkemesi tarafından Ocak 2025’te yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Kararın temelinde, bilirkişi heyetinin bölge halkını dinlemesi ve yerinde yaptığı incelemeler sonucunda çevresel tehditlerin ciddi boyutta olduğuna kanaat getirmesi yer aldı.
Mahkeme kararında projenin; Su kaynakları üzerinde ciddi tehdit oluşturduğu, Ekosistemin parçalanmasına ve doğal dengenin bozulmasına yol açtığı, Zeytinliklere, tarım alanlarına ve kutsal alanlara zarar verdiği, Yer seçiminde ciddi yanlışlıklar yapıldığı, Telafisi güç zararlar doğurabileceği
ifade edilerek yürütmenin durdurulması kararlaştırılmıştı.
“DEPREMİN ARDINDAN BİR DARBE DAHA!”
AÇKD açıklamasında, "Önce depremlerle yıkıldık, sonra tarihimiz yok oldu. Şimdi de özel mülklerimiz, verimli topraklarımız ve zeytinliklerimiz elimizden alınıyor. Sonunda hukuk da yok sayıldı" denildi. Dernek, mücadele sürecinde hukuki yollarla haklarını aradıklarını ve mahkemenin kendilerini haklı bulduğunu belirterek, hukukun üstünlüğünün yok sayılmasına karşı kamuoyunu bilgilendirme görevini sürdüreceklerini ifade etti.
"ANAYASA’NIN 56. MADDESİ İHLAL EDİLİYOR"
Anayasa’nın 56. maddesini hatırlatan AÇKD, “Herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı vardır” hükmünün açıkça ihlal edildiğini ve şirket çıkarlarının halk sağlığı, tarım ve çevre üzerindeki etkilerden daha öncelikli tutulduğunu savundu.
“MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”
Dernek, mahkeme kararının tekrar uygulanmasını talep ederken, taş ocağının yeniden kapatılması için sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı. "Parsel parsel maden ocaklarına bırakılan ilimizde mücadelemiz sürecek" ifadelerine yer verilen açıklamada, kamu otoritelerine ve yargıya, çevre ve insan sağlığını öncelemeleri çağrısı yapıldı.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN