Türkiye plastik sektörü 2024’te büyümesini sürdürerek üretimini 9,9 milyon tona, ihracatını ise doğrudan ve dolaylı 15 milyar dolara çıkardı.
PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, sektörün geleceği için yeşil dönüşüm ve mevzuat düzenlemelerinin kritik olduğunu vurguladı. Türkiye’de plastik sektörünün hızla büyüdüğünü ancak geri dönüşümlü malzemelerin kullanımı konusunda yasal düzenlemelerin henüz tamamlanmamasının sektörün potansiyelini kısıtladığını belirten Eroğlu, “Türkiye’de gıda ile temas eden geri dönüşümlü plastik üretimi için 21 firma, toplam 500 milyon Euro’luk yatırım yaptı. Sadece bu yatırımların hayata geçmesiyle dahi ihracata ciddi katkı sağlanır.” dedi. Yeşil dönüşüm sürecinde de Türkiye’nin liderliği hedeflemesi gerektiğini belirten Eroğlu, “Sürdürülebilir üretim için mevzuat süreçlerinin hızlandırılması ve teşvik politikalarının güncellenmesi gerekiyor. Ayrıca yeşil dönüşüme yönelik yatırımların artırılması da, sektörün önümüzdeki dönemde büyümesini sürdürebilmesi açısından kritik olacaktır.” diye konuştu. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın (PAGEV) hazırladığı ‘Türkiye Plastik Sektör İzleme Raporu 2024’ açıklandı. Rapora göre plastik mamul üretimi 2024 yılında 2023 yılına kıyasla miktar ve değer bazında yüzde 8 artış gösterdi. Plastik mamul üretimi 2024 yılında 9,9 milyon tona çıkarken, 40,9 milyar dolarlık üretim gerçekleştirildi. 2023 yılında yüzde 75,7 olan plastik sektörü ortalama kapasite kullanımı da 2024 yılında yüzde 76,1’e çıktı. Söz konusu dönemde plastik mamul ithalatında değer bazında 2,6 gerileme yaşandı ve 4 milyar 66 milyon dolarlık ithalat yapıldı. 2024 sektörün ihracatı ise doğrudan ve dolaylı 15 milyar dolara çıktı. Dış ticaret fazlası geçen yıla göre yüzde 16 artış gösterdi. Böylece sektörün dış ticaret fazlası 3 milyar 400 milyon doları aştı.
TÜRKİYE’DEN 200 ÜLKEYE İHRACAT
Hazırlanan rapor, sektörün beklentileri ve hedefleri hakkında değerlendirmelerde bulunan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “2019 - 2024 yılları arasında yılda ortalama yüzde 16,6 artış gösteren plastik sektörünün makine yatırımları 2024 yılında 2023 yılına kıyasla yüzde 7,7 azalarak 1 milyar 572 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2024 yılında plastikler ve mamullerinin toplam kimya sektör ihracatı içinde payı yüzde 30,6 oldu ve sektör olarak birincilikteki konumumuzu koruduk. Türkiye olarak her yıl 100’ün üzerinde ülkeden plastik mamul ithalatı yaparken 200’e yakın ülkeye de plastik mamul ihraç ediyoruz. Söz konusu dönemde 10 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın miktar bazında yüzde 45,3’ünü değer bazında da yüzde 48,1’ini oluşturdu. Bu dönemde Irak, İngiltere, İtalya, Almanya ve ABD plastik mamullerde en büyük ihraç pazarlarımız oldu'. Romanya, İspanya, Yunanistan ve Libya da en çok ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında ilk 10’da yer aldı.” diye konuştu.
YENİ TEŞVİK MODELİ BEKLENİYOR
İhracatta artışının temel sebebinin, ihracatı artırmaya yönelik yoğun çabaların ve sektördeki rekabet gücünün artması olduğunu belirten Yavuz Eroğlu, “Plastik sektörü, özellikle son 20 yılda sürekli büyüme göstererek uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konuma geldi. Türkiye, kaliteli ve rekabetçi ürünler üreterek Avrupa Birliği ve ABD gibi yüksek standartlara sahip pazarlarda kendine yer edindi.” dedi. Katma değer açısından Türkiye’nin plastik sektöründe önemli bir konuma sahip olduğunun altını çizen Eroğlu, Türkiye’nin katma değeri yüksek olan mamullerin ihracatına yoğunlaşmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü’nün, yeni bir teşvik modeli üzerinde çalıştığını dile getiren Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yeni modelin özellikle katma değeri yüksek ve ihracat potansiyeli büyük ürünlere yönelik olması bekleniyor. Mevcut teşvik sisteminden farklı olarak, bölgesel öncelikler yerine stratejik sektörlere odaklanan bir yapı hedefleniyor. Bu teşvik modelinden doğrudan faydalanabileceğiz.”
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN