Toplumsal değişim ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyet gösteren Vodafone Vakfı’nın Habitat Derneği ile birlikte gençlere Yapay Zekâ eğitimleri vermek üzere geçen yıl hayata geçirdiği ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi, Birleşmiş Milletler’in bilişim ve sürdürülebilir kalkınma alanındaki prestijli ödül programlarından WSIS Prizes 2025 kapsamında önemli bir başarıya imza attı.
Proje, ‘Capacity Building’ (Kapasite Geliştirme) kategorisinde halk oylamasına kalan 20 proje arasında yer alırken, en çok destek alan projelerden biri olarak ‘Champion’ (Şampiyon) unvanına layık görüldü. Toplamda 2 milyondan fazla oy kullanılan süreçte yerelde ve globalde gösterilen yoğun ilgi, projenin bu önemli başarıya ulaşmasını sağladı. Ödül töreni, 7 Temmuz’da Cenevre’de gerçekleştirilecek WSIS+20 Zirvesi kapsamında düzenlenecek.
Ödülü değerlendiren Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, "Geçen yıl Habitat Derneği ile birlikte başlattığımız ’Yapay Zekâ Yıldızları’ projesiyle, ülkemizde yapay zekâ alanındaki atılım ve eğitim yaygınlaştırma sürecine öncülük etmeyi hedefliyoruz. Amacımız, genç nesillerin teknolojik bakımdan donanımlı olmalarını sağlamak, günümüzde her alanda gördüğümüz yapay zekâ teknolojisini öğrenip kullanarak üretici fikirlerini yeni teknolojilerle birleştirmelerini mümkün kılmak. Proje kapsamında, 11-14 yaş arası ortaokul ve 14-18 yaş arası lise öğrencilerinin yapay zekâ ile buluşmasını sağlıyoruz. Bu öğrencilerimiz, yapay zekâyı kapsamlı bir şekilde öğreniyor ve kendi projelerini geliştirebiliyor. Projemizin gençlerin dijitalleşmesine sağladığı katkının ve oluşturuduğu etkinin tüm dünyada fark edilmesinden ve uluslararası arenada ödül almasından mutluluk duyduk. Ödülde emeği geçen tüm ekipleri tebrik ediyorum. Vodafone Vakfı olarak Habitat Derneği ile birlikte projemizi geliştirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
YENİ DÖNEMDE HEDEF 55 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞMAK
‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanında 11-14 yaş arası ortaokul ve 14-18 yaş arası lise öğrencilerine yapay zekâ eğitimleri veriliyor. Öğrenciler, yapay zekâ konusunda çeşitli araçlarla içerik üretebiliyor, yapay zekâyı kapsamlı bir şekilde öğreniyor ve kendi projelerini geliştirebiliyor. Aynı zamanda, global içerik ve etkinliklerle de gençler için farklı gelişim alanları sunuluyor. Projenin ilk yılında 12 ilde 58 farklı lokasyonda 183 gönüllü öğretmenin katkısıyla 36 bini aşkın öğrenciye ulaşılırken, projeye yapılan her 1 TL’lik yatırım 5,34 TL değerinde sosyal geri dönüş sağladı. Projenin yeni döneminde 55 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. (İHA)
ABDULVAHİT GÜRASLAN