Üniversite tercih dönemi yaklaşırken son yıllarda ilginin giderek arttığı psikoloji bölümleri dikkat çekiyor. Ancak bu alana duyulan yoğun ilgiyle birlikte bazı yanlış anlamalar da beraberinde geliyor.
Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel ve Klinik Psikolog Semanur Konuk Düzgün, psikolojiyi meslek olarak seçmek isteyen gençlere kritik uyarılarda bulundu.
Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel, psikolog olmanın dört yıllık eğitimle sınırlı olmadığını vurguluyor: "Bir psikiyatri uzmanı olarak psikologlarla entegre çalışmayı çok önemsiyorum. Ancak bu alanda çalışmak isteyenlerin klinik yüksek lisans eğitimi ve ardından sürekli mesleki gelişim hedefini gözetmeleri gerekiyor. Psikoterapist olmak isteyen adayların yüksek lisansın yanı sıra; Ekollere özgü uzmanlaşma eğitimleri, süpervizyon desteği, kendi kişisel terapi süreçlerini deneyimlemeleri önem taşıyor.
PSİKOLOJİYE OLAN İLGİ NEDEN ARTTI?
Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Klinik Psikoloğu Semanur Konuk Düzgün, son yıllarda psikoloji bölümüne olan ilginin büyük ölçüde arttığını belirtiyor. Bu artış sadece eşit ağırlık değil, sayısal alandaki öğrencileri de kapsıyor.
PEKİ, BU İLGİNİN ARDINDAKİ NEDENLER NELER?
Toplumda ruh sağlığına dair farkındalığın artması, Terapi süreçlerine daha fazla kişinin dahil olması, Kişisel gelişim kitaplarına ve seminerlerine yoğun ilgi, Ebeveynlikte bilinçli yaklaşım ihtiyacı, İş hayatında örgütsel psikolojinin öneminin anlaşılması kısacası, psikolojinin hem bireysel hem toplumsal düzeyde daha fazla önemsenmesi, gençlerin bu alana yönelmesinde etkili oluyor. Klinik Psikolog Semanur Konuk Düzgün; "Her psikoloji mezunu, teknik olarak "psikolog" unvanı alır.
Kişisel gelişim ve danışmanlık içerikleri bazen keskin, hızlı çözümler sunar gibi görünse de bu durum gerçek terapötik süreci yanlış tanıtabilir." Psikoterapi sabır ve emek isteyen bir süreçtir. Sosyal medyadaki 'hızlı dönüşüm' anlatıları hem danışanlar hem de meslek adayları için beklenti ve hayal kırıklığına yol açabilir.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN