Pandeminin ardından maçlara seyirci alınmaya, stadyumlar yeniden çiçek açmaya başladı. Uzun aranın ardından bir daha olmaz belki dediğimiz şiddet görüntüleri tribünlerde yaşanmaya yeniden başladı. Hiç olmamasını umut ediyoruz. Ama şiddet can almaya kadar gidiyor maalesef. Son olay Beşiktaş tribünlerinde yaşandı. Ünlü çarşı grubunun liderlerinden olan Seyit Subaşı, silahla vurularak hayatını kaybetti.
Ne zaman bitecek bu şiddet de ağız tadıyla maç izleyebileceğiz?
İstanbul Bayrampaşa'da bir alışveriş merkezinde yaşanan çatışmada vurulan Beşiktaş'ın tribün lideri Seyit Subaşı'nın hayatını kaybettiği öğrenildi. Şüpheli şahısın ise olay yerinden yalnızca 50 metre yakınında yakalandığı belirtildi. Beşiktaş'ın tribün lilderlerinden Seyit Subaşı (43), bir kişinin silahlı saldırısına uğradı. Saldırıda ağır yaralanan Subaşı'ya, olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahale yapıldı. Sonrasında Bayrampaşa Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanede yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybeden Subaşı için Beşiktaş taraftarlar grupları büyük şok yaşadı. Seyit Subaşı'yı öldürdüğü öğrenilen katil zanlısı Mustafa Y. (33), elindeki tabancayla olay yeri yakınlarında polis ekiplerince gözaltına alındı. Şenel, "Şahıs ilk ifadesinde, Beşiktaş taraftarı olduğunu, Beşiktaş-Karagümrük maçında Beşiktaş amigosu olan Seyit Subaşı ile tartıştıklarını, maç sonrası Maçka Parkı'nda şahsın silahla kendisine bir el ateş ettiğini fakat isabet ettiremediğini, bugün de AVM önünde bu şahısla karşılaştığını ve kendisine silahla ateş ettiğini beyan etti" diye konuştu.
Şimdi de gelelim dünyada tribünlerde unutulmayan şiddet olaylarına…
5 Nisan 1902 - Glasgow - İskoçya : 25 ölü, 517 yaralı. İngiltere ile İskoçya arasında oynanan uluslararası maç esnasında İbrox Park stadının batı tarafı çöktü. Duvar altında kalan onlarca taraftar hayatını kaybetti.
9 Mart 1946 - Bolton, İngiltere : 33 ölü, 400 yaralı. İngiltere FA kupası maçı için bir araya gelen Bolton Wanderers ile Stoke City takımları mücadele başlamadan önce Burden Park Stadı’nın duvarlarının çökmesi üzerine panik olan taraflar birbirlerini ezdiler.
30 Mart 1955 - Santiago, Şili : 6 ölü. Güney Amerika Kupası Finali’nde biraraya gelen Arjantin ve Şili maçını izlemek için stada doluşan 70 Bin seyirci, birbirlerini sıkıştırdılar. Maçta Arjantin, Şili’yi 1-0 yendi.
24 Mayıs 1964 - Lima, Peru : 318 ölü, 500 yaralı. Olimpiyat eleme maçında Arjantin’in Peru’yu yenmesi üzerine taraftarlar ayaklandı. Olaylar, hakemin maçın 2. dakikasında Peru’nun attığı golü kabul etmemesi üzerine cereyan etti.
23 Haziran 1968 - Buenos Aires, Arjantin : 74 ölü, 150 yaralı. River Plate ile Boca Juniors arasında oynanan maçın birinci bölümünün tamamlanmasının ardından, stadı terketmek isteyen taraftarlar yanlış kapıdan çıkmak istediler ancak kapıların kapalı olması üzerine diğer taraftarların bulunduğu kapıları kırmaları sonucunda karşı karşıya gelen bu iki grup arasında izdiham çıktı.
2 Ocak 1971 - Glasgow, İskoçya : 66 ölü, 140 yaralı. Celtic ile Rangers takımları arasında oynanan maçta, İbrox Stadı’nın korkuluklarının çökmesi üzerine Celtic ve Rangers taraftarları meydana gelen izdiham sonucu ezildiler. Olay, stadı terkeden Rangrers taraftarlarının, Rangers takımının gol atması ve skoru eşitlemesi üzerine geri dönmeye çalışması sonucunda ortaya çıktı.
4 Mart 1971 - Salvador, Brezilya : 4 ölü, 1.500 yaralı. Taraftarlar stad dışında birbirleriyle kavga ettiler. 4 kişi öldürüldü.
17 Şubat 1974 - Kaire, Mısır : 49 ölü. Bir klüp maçına girmek isteyen taraftarların üzerine korkulukların yıkılması üzerine 49 kişi ezilerek öldü.
31 Ekim 1976 - Yaounde, Kamerun : 2 ölü. Dünya kupası eleme maçında Kamerun’un Kongo’yu bir penaltı atışı sonrası yenmesi üzerine Kongolular Gambialı hakeme saldırdılar. Bu olayı evinde televizyondan izleyen Kamerun başbakanı, helikopter ile olay yerine paraşütçüleri gönderdi. Çıkan olaylarda 2 seyirci öldü.
6 Aralık 1976 - Port au Prince, Haiti : 5 ölü. Haiti ve Küba arasında oynanan Dünya Kupası eleme maçı sırasında, ziyaretçi takımın gol atması üzerine, Haitili taraftarlar çatapat patlattılar. Ancak bu patlamaları silah sesi sanan taraftarlar panik oldular. Bu panik sırasın bir asker yanlışlıkla ufak bir erkek ve kız çocuğunu vurdu. Bu olay üzerine daha da panik olan taraftarlar birbirlerini çiğnediler. 2 kişi ezilerek öldü, bir kişi de duvardan atlamak isterken öldü. Asker ise bu olay sonrasında kendini öldürmek istedi.
20 Ekim 1982 - Moskova, Rusya : 340 ölü. Sovyet kulübü Spartak Moskova ile Hollanda kulübü Haarlem, Avrupa kupası maçı için bir araya gelmişlerdi. Polis, taraftarları maçın bitimine yakın tribünlerin aşağı kısmına doğru sürükledi. Ancak maçın sonlarında gelen bir son dakika golü ile taraftarların tekrar stada dönmek istemesi üzerine insan kıyımına başlandığı söyleniliyor. Bu konuda Sovyet polisi ciddi olarak suçlandı. Ancak Sovyet Spor Komitesi suçlamaları reddetti ve ölü sayısınında 61 olduğunu iddia etti. Ancak 341 ölü olduğu söyleniliyor.
11 Mayıs 1985 - Bradford, İngiltere : 56 ölü. Bir sigara izmaritinin stadın ağaç kısımlarını yakması sonucu çıkan yangında 56 kişi can verdi.
29 Mayıs 1985 - Brüksel, Belçika : 39 ölü. Avrupa Şampiyon Klüpler Kupası finali için Heysel Stadı’nda karşılaşan Liverpool ve Juventus kulüplerinin taraftarları tribünde olay çıkardılar. İki taraftar grubunu birbirinden ayıran duvarın çökmesi sonucunda 39 kişi öldü.
10 Mart 1987 - Tripoli, Libya : 20 ölü. Stad içinde, ellerinde bıçak olan vahşi kişiler tarafından paniğe sürüklenen taraftarlar, duvarların çökmesi sonucunda, duvarların altında kalarak can verdiler. Libya resmi ajansı devlet baskısı nedeniyle gerçek rakamları saklayarık 2 kişinin öldüğünü 16 kişinin ise hastaneye kaldırıldığı haberini verdi.
12 Mart 1988 - Katmandu, Nepal : 93 ölü, 100 yaralı. Dolu fırtınasından kaçan taraftarlar, kilitli olan stad çıkışında sıkışarak can verdiler.