Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şubesi, sosyal hizmet alanında çalışan emekçilerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekerek, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci kapsamında 17 maddelik taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklamayı SES Hatay Şube adına Zeynep Kırıkkaya yaptı.
SES’in talepleri arasında grevli, toplu sözleşmeli sendika yasasının çıkarılması, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına emekliliğe yansıyan, yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret ödenmesi gibi başlıklar öne çıktı.
Ayrıca, performans ve ek ödeme sistemlerinin adaletsizlik yarattığına dikkat çekilerek, vergi oranının %10’da sabitlenmesi ve emekli maaşlarına ilave zamların yansıtılması istendi.
SOSYAL HİZMET ALANINA ÖZEL DÜZENLEMELER TALEP EDİLDİ
Açıklamada, sosyal çalışma görevlisi tanımının kaldırılması, meslek sınırlarının netleştirilmesi, icap nöbet ücretlerinin artırılması, fazla mesainin karşılıksız kalmaması gerektiği vurgulandı. Atama ve tayin süreçlerinde ise adil ve objektif kriterlerin uygulanması gerektiği belirtildi.
DEPREM BÖLGESİNE ÖZEL TALEPLER
SES, Hatay gibi deprem bölgesinde görev yapan sosyal hizmet çalışanlarına deprem tazminatı verilmesini, ek izin ve tayin kolaylıkları sağlanmasını da talep etti. Ayrıca, güvenlik riski taşıyan durumlarda çalışanların fiziki ve hukuki güvenliğinin teminat altına alınması gerektiği ifade edildi.
KREŞ VE ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİ TALEBİ
Açıklamada, 0-3 yaş arası çocukları da kapsayan, anadilinde hizmet verecek 7/24 açık kreşlerin oluşturulması, bu hizmetin sağlanamadığı yerlerde ise kreş ödeneği verilmesi gerektiği dile getirildi.
SES Hatay Şubesi, bu taleplerin karşılanmasının hem emekçilerin haklarını koruyacağını hem de sosyal hizmetlerin niteliğini artıracağını vurguladı.
ABDULVAHİT GÜRASLAN