Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerde aile harcamalarının en önemli kalemleri arasında ısınma giderleri geliyor.
Ülkemizde kullanılan toplam enerjinin yüzde 32,7’si binalarda tüketilirken bunun da yüzde 80’i kışın ısınma, yazın ise soğutma için kullanılıyor. Hal böyle olunca doğalgaza gelen her zam tüketicileri kara kara düşündürüyor.
Özellikle binalarında ısı yalıtımı olmayanları daha zor bir kış bekliyor. Isı yalıtımı, binalarda bir kalkan görevi görerek kışın soğuğu yazın ise sıcağı dışarıda tutarak önemli oranda enerji tasarrufu sağlıyor. Böylece doğalgaz ve klima kullanım süreleri azalırken faturalar da yarı yarıya hafifliyor.
Isınmanın lüks değil ihtiyaç olduğunu belirten İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, şunları söyledi: “Herkes üşümeden Sıcak bir kış geçirme hakkına sahip ve enerji faturalarında yaşanan artışta ilk akla gelen giderleri azaltmak için kombileri kısmak olmamalı diye düşünüyoruz. Zira ısınmak sadece konfor için değil sağlık ile ilgili de bir gereklilik. Yapılan her doğalgaz zammı, yalıtımlı ve yalıtımsız binalar arasındaki farkı daha çok ortaya çıkarıyor. Isı yalıtımı olmayan konutlarda enerji tüketimi yüzde 50’ye varan oranlarda artıyor. Bu da doğrudan faturaya yansıyor. Oysa doğru kalınlıkta ve standartlara uygun şekilde yapılmış ısı yalıtımıyla ciddi oranda enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Özetle, doğalgaza gelen her zamdan sonra çözüm arayan vatandaşlarımıza binalarına standartlara uygun ısı yalıtımı yaptırmalarını öneriyoruz. Sağlıklı, güvenli, konforlu ve enerji tasarruflu yapılarda yaşamayı sağlayan yalıtım sayesinde kışın doğalgaz, yazın elektrik faturaları önemli ölçüde hafifler.”
Türkiye genelindeki milyonlarca binanın halen yalıtımsız olduğuna dikkat çeken İZODER Başkanı Emrullah Eruslu: “Yalıtımsız binalar nedeniyle ısınmak zaten çok zorken doğalgaz fiyatlarının artışı kış aylarında ısınma giderlerinin hane bütçesinde daha büyük yer kaplamasına yol açacak. Isı yalıtımı olmayan binalarda ısı kaybı dış cephe, çatı ve pencere bölgelerinden yoğun şekilde gerçekleşirken bu durum gereksiz enerji tüketimi anlamına geliyor. Ülkemizdeki binaların sadece yüzde 25’i yalıtımlı olduğundan enerji faturaları tüketicilere yük olmaya devam ediyor. Oysaki binalarımızı ısı yalıtımı ile daha az enerji tüketen yapıya kavuşturduğumuzda her yıl yaklaşık 12-15 milyar dolarlık bir tasarruf elde edebiliriz. Bu hem aile ekonomisi hem de ülke ekonomisi için çok anlamlı bir rakam” dedi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN