Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, Türkiye’de aile yapısındaki dönüşüm devam ediyor. 2008 yılında 4 kişi olan ortalama hanehalkı büyüklüğü, 2024 yılı itibarıyla 3,11 kişiye geriledi. Bu veriler, Türkiye'de giderek daha küçük ailelerin yaygınlaştığını ortaya koydu.
YALNIZ YAŞAYANLARIN ORANI ARTIYOR
Son yıllarda toplumsal yapıda dikkat çeken değişimlerden biri de tek kişilik hanehalklarının artması oldu. 2016 yılında %14,9 olan yalnız yaşayan fertlerden oluşan hanehalklarının oranı, 2024 yılında %20’ye yükseldi. Bu artış, özellikle büyükşehirlerde bireysel yaşam tarzının yaygınlaşmasına ve evlilik yaşının gecikmesine bağlanıyor.
ÇEKİRDEK AİLELERİN ORANI GERİLEDİ
Tek çekirdek ailelerden oluşan hanehalklarının oranı da düşüş gösterdi. 2016 yılında %66,4 olan bu oran, 2024 yılında %63,5’e geriledi. Tek çekirdek aile, sadece eşlerden oluşan ya da eşler ve çocukları ile birlikte yaşayan aile yapısını ifade ediyor.
GENİŞ AİLELER AZALIYOR
Birden fazla kuşağın aynı çatı altında yaşadığı geniş aile yapısı da giderek azalıyor. 2016 yılında %16,3 olan geniş ailelerden oluşan hanehalkı oranı, 2024 itibarıyla %13,3’e düştü. Bu durum, özellikle kırsal alanlardan kentlere göçle birlikte, çekirdek aile yaşamının yaygınlaşmasını ve ekonomik koşulların değişimini yansıtıyor.
ÇEKİRDEK AİLE BULUNMAYAN HANEHALKLARINDA ARTIŞ
Aralarında çekirdek aile bağı (eş, anne-çocuk veya baba-çocuk ilişkisi) bulunmayan bireylerden oluşan hanehalklarının oranı ise 2016'da %2,4 iken 2024 yılında %3,2’ye yükseldi. Bu artış, özellikle arkadaşlar veya akrabalar arasında birlikte yaşamayı tercih eden bireylerin sayısındaki artışı ortaya koyuyor.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN