Türkiye’nin orman varlığını korumak ve orman yangınlarına karşı etkin mücadele yürütmekle görevli Orman Genel Müdürlüğü (OGM), kamuoyuyla paylaştığı kapsamlı açıklamada, yangınlarla mücadelede kullanılan stratejiler, teknolojik imkânlar ve kurumun deneyimi hakkında önemli bilgiler verdi. Açıklamada özellikle yangınların doğası, müdahale yöntemleri ve kamuoyunda zaman zaman tartışma konusu olan hava gücü kapasitesi konularına dikkat çekildi.
186 YILLIK TECRÜBE İLE YANGINLARA KARŞI DURMADAN GELİŞİM
Orman Genel Müdürlüğü, 186 yıllık köklü geçmişiyle her yıl artan orman yangınlarına karşı mücadele kapasitesini güçlendirdiklerini belirtti. Açıklamada, "Her yıl ekip, ekipman, personel ve teknolojimizi güncelledik, geliştirdik" ifadesiyle, kurumsal yapının sürekli iyileştirildiği ve modernize edildiği vurgulandı.
HAVA GÜCÜMÜZ YETERLİ, ANCAK ASIL GÜÇ KARADA
OGM’nin açıklamasında dikkat çeken en önemli vurgu, yangınlarla mücadelede hava araçlarının rolüyle ilgili oldu. “Ülkemiz, yangınlarla mücadelede yeterli hava gücüne sahiptir. Ancak altını dikkatle çizmek gerekir: Orman yangınlarını kontrol altına alan asıl güç, kara gücüdür,” ifadeleriyle, kamuoyundaki "daha fazla uçak" taleplerine teknik bir açıklama getirildi.
OGM, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile binlerce uçağa rağmen haftalarca süren yangınların yaşandığına dikkat çekerek, orman yangınlarının yüksek enerjili, hızlı yayılan ve tepe yapan yangınlar olduğunu, bu nedenle sadece havadan müdahalenin yeterli olamayacağını vurguladı. Açıklamada, "Enerjisi çok yüksek bir yangının merkezine havadan müdahale, yalnızca ülkemizin kaynaklarının israfıdır" denildi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN