Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük konu hakkında bilgiler verdi.
Yaza girerken kimimiz yüksek motivasyonla hedeflere adımlarken kimimiz yanlış hedefler, uygulamalar sebebiyle motive olmakta zorlanır.
Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, Kesin sonuç veren motivasyon arttırıcıları şöyle açıkladı.
1. NET VE ULAŞILABİLİR HEDEFLER BELİRLEYİN
Motivasyonun sürekliliği, bireyin hedeflerini ne kadar açık ve ulaşılabilir belirlediğiyle doğrudan ilişkilidir. Hedefinizi yazıp sürekli göreceğiniz bir yerlere asabilir, telefonunuza ekran görüntüsü yapabilirsiniz. Örneğin toplamda 20 kg vermeniz gerekiyorsa öncelikle 10 kg kaybetmeyi hedeflemelisiniz. Hiç yürüyüş yapmıyorsanız, her gün yürümeyi hedeflemek yerine haftada 3 kez yürümeyi deneyin. Hedef belirleme teorisine (Goal-SettingTheory) göre, spesifik ve yakın hedefler, genel hedeflerden %30 daha fazla başarı ve motivasyon sağlar.
(Locke EA, Latham GP, 2020, Journal of OrganizationalBehavior Management.)
2. GÜNEŞ IŞIĞINDAN VE DOĞADAN YARARLANIN
İlkbahar aylarında gün ışığının artması, biyolojik saatimizi ve ruh halimizi doğrudan etkiler. Doğal gün ışığına düzenli maruz kalmak, serotonin üretimini %50'ye kadar artırarak motivasyonu ve enerjiyi artırır. (Lambert GW et al., 2021, EnvironmentalHealthPerspectives.) Her gün en az 20-30 dakika doğada vakit geçirmek, zihinsel yorgunluğu azaltır ve yenilenme sağlar.
3. FİZİKSEL AKTİVİTEYİ RUTİN HALİNE GETİRİN
Egzersiz sadece fiziksel sağlığı değil, aynı zamanda psikolojik dayanıklılığı da artırır. Haftada 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapan bireylerde, motivasyon düşüklüğü yaşama riski %30 daha azdır. Günlük 20 dakikalık yürüyüşler bile, beyin dopamin seviyelerini artırarak motivasyonu destekler.
4. UYKU DÜZENİNİ KORUMAYA ÖZEN GÖSTERİN
Bahar aylarında günlerin uzamasıyla birlikte uyku saatlerinde kaymalar olabilir. Bu, motivasyonu olumsuz etkiler. Uyku süresinde sadece 1 saatlik eksilme bile, motivasyon ve odaklanma becerisinde %25'e yakın düşüş yaratır. Her gün aynı saatte uyumak ve uyanmak, biyolojik ritmi dengeler ve metabolizma hızının düşüşünü engeller.
5. YETERLİ VE DENGELİ BESLENİN
İhtiyacımızın altında kalori, vitamin ve mineral alımı kan şekerinin düşüşüyle psikolojiyi doğrudan etkiler. Kişi daha agresif, halsiz ve tahammülsüz olur.
Oxford Academic'te yayımlanan bir derlemede beslenme düzenini ve besin çeşitliliğini sağlamanın zihinsel sağlık ve psikolojik iyi oluşu doğrudan olumlu etkilediğini belirtmiştir.
İlk olarak sadece düzenli kahvaltı ile işe başlayabilirsiniz. Kahvaltı alışkanlığınız yok ise hafif bir kahvaltı ile güne başladığınızda ilerleyen günlerde günü daha enerjik geçirdiğinizi, akşamları açlık krizlerini yaşamadığınızı farkedeceksiniz.
Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki; yeterli ve dengeli beslenmek, net hedefler belirlemek, doğadan yararlanmak, düzenli egzersiz yapmak, kaliteli uyku uyumak motivasyonu canlı tutmanın en etkili yollarıdır. Ufak ama istikrarlı adımlarla, hem fiziksel hem de zihinsel enerjinizi koruyabilir ve yaz aylarına güçlü bir giriş yapabilirsiniz.” Dedi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN