Türkiye, yaz aylarında artan orman yangınlarıyla mücadelesini kararlılıkla sürdürürken, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve toplumsal dayanışmanın korunması açısından sosyal medyada yürütülen manipülasyonlara dikkat çekici bir açıklama geldi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 01-28 Temmuz 2025 tarihleri arasında sosyal medyada orman yangınlarına ilişkin yapılan manipülatif içeriklerin ve bot hesapların tespitine yönelik yürütülen çalışmaları kamuoyuyla paylaştı.
BOT HESAPLAR DEVREDE
Bakan Yerlikaya'nın açıklamasına göre, 1-28 Temmuz tarihleri arasında ülke genelinde meydana gelen orman yangınlarına ilişkin sosyal medya platformlarında, özellikle de X (eski adıyla Twitter) üzerinden, yangın söndürme çalışmalarını itibarsızlaştırmaya ve kamu kurumlarını hedef göstermeye yönelik yoğun bir bilgi kirliliği tespit edildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yürütülen dijital analiz çalışmaları sonucunda 950.597 hesap üzerinden paylaşım yapıldığı, Bu hesapların 342.215’inin (%36) bot (sahte ve otomatik) hesap olduğu, Toplamda 3.375.499 paylaşımın yapıldığı ve bu paylaşımların %69’unun (yaklaşık 2 milyon 330 bin paylaşımın) manipülatif veya negatif içerikler taşıdığı tespit edildi.
13 HESAP YÖNETİCİSİNE YASAL İŞLEM BAŞLATILDI
İlk tespitler doğrultusunda, provokatif ve yanıltıcı içerikler paylaşan 13 sosyal medya hesabının yöneticisi hakkında işlem başlatıldı. Bu kişilerin, halkı yanıltma, kamu kurumlarını hedef alma ve bilgi kirliliği yayma suçları kapsamında yargı sürecine dâhil edileceği bildirildi.
7/24 SANAL DEVRİYE FAALİYETİ SÜRÜYOR
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, internet ortamında 7 gün 24 saat esasına göre sanal devriye faaliyeti yürütmeye devam ediyor. Gerçek dışı bilgilerin yayılmasını önlemek, dijital alanda kamu düzenini korumak ve bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan bu çalışmalar, hem teknik takip hem de hukuki süreci kapsıyor.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN