Hatay mutfağı şüphesiz ki Türkiye’nin en zengin mutfaklarından biridir. Hatay lezzetleri, Türk mutfağı, Arap mutfağı, Yörük mutfağının harmanlanması olarak, Orta Doğu ve Akdeniz kesişimindeki bu müthiş şehirde bir araya gelmiş, asırlar boyu kardeşlik içinde yaşayan birbirleriyle yaşayan ve aileler kuran insanlar tarafından geliştirilmiş, Çukurova’nın verimli topraklarının katkısıyla hem bitkisel açıdan hem de hayvancılık yönüyle zenginleşmiş, tazeliği, doğallığı ve asırlık kültürü, sevgiyle sunan bir ziyafet sofrasıdır bizim için. (Bize göre Hatay mutfağı Gaziantep ile birlikte ilk ikiyi oluşturur)
TEPSİ KEBABI
Tercihen elde çekilmiş taze kıymanın, hafif baharat ve yağ ile tepsiye ‘dizilmesi’, üzerine parça domates, biber ve sarımsak doğranması ve odun ateşinde pişirim fırınınında fırınlanması ile hazırlanır. Of ki ne of seviyesindedir.
KAĞIT KEBABI
Benzer içeriğin daha küçük yuvarlaklar halinde, tepsiye konulan yağlı ıslak kağıdın üzerinde fırına sürülmesi ile ortaya çıkar.Tepsi kebabı daha sulu, ekmek banmalık olup, bu daha köfte kıvamında kendi suyundadır.
BELEN TAVASI
Kuzu kuşbaşının tencere yemeği şeklinde ya da kiremitte, domates, sarımsak, yeşil biber ve baharat ile hazırlanıp pişirilmesi ile oluşur. Geleneksel Türk güveç yemeklerine benzer.
CİĞERLİ CARTLAK KEBABI
Hatay yöresinin ızgara modellerinin en meşhuru. Klasik ciğer şiş benzeri bu arkadaş kuş başı büyüklüğünde irice kesilmiş, genelde iki ciğer bir kuyruk şeklinde şişlenmiş ve birden çok şiş ile servis edilen efsane bir lezzet. Kuru soğan ya da sumaklı soğan salata ile de pek iyi gider.