Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen illerde idari yargıda açılan 109 bin 477 davanın yaklaşık yüzde 75'inin karara bağlandığını söyledi.
Tunç, Erzin Adalet Sarayı Temel Atma Töreni'nde, 6 Şubat'taki afette köklü tarihe sahip olan Hatay'ın büyük acı yaşadığını belirtti.
Depremlerden sonra devletin milletle beraber tüm kurum ve imkanlarını kullanıp büyük seferberlik başlattığını anlatan Tunç, yargıyla ilgili Adalet Teşkilatının da yaklaşık 10 bin personelle sahada görev yaptığını ifade etti.
Afetten etkilenen 11 ilde 200 binden fazla konut ve iş yerinin hak sahiplerine teslim edildiğini anımsatan Tunç, 450 binden fazla konutun yapımının da bu sene sonunda tamamlanacağını bildirdi.
Deprem bölgesinde yargı süreçlerinin aksamadan sürdüğünü aktaran Tunç, "Deprem bölgesinde 654 adli, 28 idari olmak üzere 682 ilk derece mahkemesinin ilave olarak kurulmasını sağladık. 10 Bölge Adliye Mahkemesi Dairesi, 5 Bölge İdare Mahkemesi olmak üzere 15 yeni daire kurularak istinafta da sürecin daha hızlı sonuçlanmasını sağlamak için bunları gerçekleştirdik." dedi.
DAVALARIN 75 BİN 975'İ SONUÇLANDI
Tunç, deprem bölgesinde yürütülen soruşturmalarla ilgili bilgi vererek, şöyle konuştu: "Bugüne kadar deprem bölgesinde idari yargıda 109 bin 477 dava açıldı, bu önemli. Bu süre içerisinde aldığımız tedbirler sayesinde bunun yaklaşık yüzde 75'i karara bağlanmış oldu. Davaların 75 bin 975'i sonuçlandı. Bu neden önemli çünkü vatandaşımız, 'Benim binam ağır hasarlı değil, yıkılmasını istemiyorum.' diyor ya da 'Benim binam hasarlı. Yıkılması gerekir, güvenli değilim.' diyor. Tereddüt geçiriyor. Önceki tespitlerin acele yapıldığını, hatalı olabileceğini düşünüyor ve ilk başvurabileceği yer neresi? Yargı. Haklı olarak davasını açıyor ve davasında da titiz inceleme yapılıyor, yeniden keşif gerçekleştiriliyor, bilirkişi incelemesi yapılıyor. Yıkılması gerekiyorsa yıkılıyor, yıkılmaması gerekiyorsa da zaten vatandaşımız güvenli şekilde binasına yerleşmiş oluyor."
Tunç, 2025 yılı yatırım programında depremden etkilenen 11 ile önem verildiğini vurgulayarak, "Adalet Bakanlığı olarak deprem bölgesinde 21 adliye hizmet binasını programa aldık. 12 ceza infaz kurumumuz, 3 adli tıp hizmet binamız ve 82 mahalde 2 bin 354 adalet personelimiz, hakim ve savcılarımızın konut projeleri yatırım programına alındı. Birçoğunun temelini attık, inşaatları devam ediyor." diye konuştu.
Erzin ve Samandağ'a yakışacak güzel hizmet binalarını bölgeye kazandıracaklarını dile getiren Tunç, deprem sonrasında Hatay ve ilçelerinde kamu binalarının yenilendiğini anlattı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ün özverili çalışmalarını anlatan Tunç, Vali Mustafa Masatlı'nın da çok güzel bir koordinatörlük yaptığını vurguladı.
Kenti eskisinden daha güçlü şekilde inşa edeceklerini belirten Tunç, Erzin ve Samandağ'da açılışı yapılan binaların hayırlı olmasını diledi.
Tunç, Samandağ Adalet Sarayı Temel Atma törenine de canlı bağlantıyla katıldı. (AA)
ABDULVAHİT GÜRASLAN