Arkeoloji Müzesi, Hatay’ın ilçesi Antakya'da yer almaktadır. 33 dekar kapalı alanı ve 11 dekar sergileme alanı ile Türkiye’nin en eski arkeoloji müzelerinden biri konumundadır. Yeni binasına taşınmasıyla birlikte dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi konumuna gelmiştir.
Müze, mozaik bulguların çokluğu ile bilinse de, çok farklı eserlere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu müzede bulunan birkaç önemli eser hakkında ufak detaylar müze ziyaretini daha anlamlı kılacaktır. II. Şupiluliuma Heykeli’nin yazıtından alınan bilgilere göre Hitit Kralı II. Şuppiluliuma’ya ait eser yaklaşık olarak 3200 yaşındadır. Sadece üst tarafı 1,5 ton ağırlığında ve 1,5 metre boyunda, devasa büyüklüğe sahip eser neredeyse yapıldığı ilk günkü kadar sağlamdır. Kocaman gözleri, elinde bulunan mızrak ve başak ile birçok mesaj içeren bu muazzam heykeli görmek için bile Hatay Arkeoloji Müzesi’ne gidilebilir. Yakto Mozaiği ise M.S. 5. yüzyılda Defne ilçesi Harbiye Mahallesi’nde bulunmuş ve genellikle hayvan avı görsellerini barındırmaktadır. Kültürel yolculuğa çıkacak olanlar, gezilecek yerler planında bulundurmalıdır.
Haftanın her günü açık olan müze, yaz aylarında 08.30 - 19.00 saatleri arasında, kış aylarında ise 08.30-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Antakya merkezde bulunan ve müze kartın geçerli olduğu Hatay Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücreti 20 TL’dir.