Mekke’de bulunan Türk hacı adaylarıyla bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Hac, bir okuldur, bir mekteptir. Hac, bir iman ve ahlak eğitimidir. Bu süreçte insan, takvayı, sabrı, tahammülü, şükrü, sorumluluğu, dayanışmayı, fedakarlığı, ahde vefayı, sadakati ve cömertliği öğrenir.” dedi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Mekke’de bulunan Türk hacı adaylarıyla bir araya geldi.
Buradaki konuşmasına, “Hasretini çektiğimiz bu kutlu ibadeti bizlere nasip eden yüce Rabbimize sonsuz hamdüsenalar olsun.” diye başlayan Başkan Erbaş, “Vahyin ve tarihin merkezindeyiz. Mübarek şehir Mekke’deyiz. Geçmiş ve geleceğin buluştuğu yerdeyiz. Dünyanın kalbindeyiz. Alemlere rahmet olarak gönderilen Hazreti Muhammed Mustafa’nın (s.a.s.) doğup büyüdüğü, vahye mazhar olduğu yerdeyiz.” dedi. Başkan Erbaş, Mekke’de, ilk insan ve ilk peygamber Hazreti Adem’in yaşadığını, insanlık tarihinin başladığını, yeryüzündeki ilk mescit, Kabe’nin inşa edildiğini aktararak, “Mekke-i Mükerreme diyoruz. Değerli, cömert Mekke anlamına geliyor. Çünkü Alemlerin Efendisi burada doğdu. Bütün dünyaya Alemlerin Efendisini tanıtan şehir Mekke. Bundan daha büyük bir cömertlik olabilir mi? İnsanlığa kurtuluş reçetesini sunmak kadar büyük bir cömertlik olabilir mi? Onun için Mekke-i Mükerreme diyoruz. Bu şehrin bağrından insanlığın efendisi çıktı. İslam’ın tebliği bu şehirde başladı ve Medine’de devam etti. Mekke’den Medine’ye, Medine’den medeniyete giden kutlu yol ile insanlığın hem tarihi hem talihi değişti” şeklinde konuştu.
“HAC, MÜMİNLER İÇİN ARINMA VE BAĞIŞLANMA FIRSATIDIR”
Hz. Peygamberin güzel ahlakına vurgu yapan Başkan Erbaş, “Sevgili Peygamberimizin doğduğu, yaşadığı bu şehirde onun hayatını, mücadelesini, güzel ahlakını tefekkür ederek onun sünnetini yaşamaya gayret etmeliyiz.” ifadesini kullandı. Hacı adaylarından haccı iyi değerlendirmeleri tavsiyesinde bulunan Başkan Erbaş, hac görevini yapanların güzel ahlaklarıyla rol model olmak gibi bir sorumluluklarının olduğunu belirtti. Hz. Peygamberin, “Her kim hac ibadetini yapar, kötülükten, günahtan uzak durursa, anasının onu doğurduğu günkü günahsız haline dönmüş olur.” buyurduğunu hatırlatan Başkan Erbaş, “Hac, müminler için arınma ve bağışlanma fırsatıdır. Hac ibadeti, müminin kendi hayatı, kalbi, niyeti, hayalleri, arzuları, nefsi, hataları ve günahları ile yüzleşerek kötülük adına ne varsa, aklından, kalbinden ve hayatından çıkarması anlamına gelir. Büyük bir azim ve kararlılıkla âlemlerin Rabbine yönelerek samimi bir tövbe, samimi bir dua ve yakarışlarla kendini affettirmesi ihtimalinin, şansının olduğu bir ibadettir. Bu şansı en güzel bir şekilde kullanmak hepimize nasip olsun inşallah” diye konuştu.
“HAC, BİR OKULDUR”
Başkan Erbaş, “Hac bir okuldur, bir mekteptir. Hac, bir iman ve ahlak eğitimidir. Bu süreçte insan, takvayı, sabrı şükrü öğrenir. Sorumluluğu, dayanışmayı ve fedakarlığı öğrenir. Ahde vefayı, sadakati ve cömertliği öğrenir. Sabrı, tahammülü öğrenir.” dedi. Başkan Erbaş, Hz. Peygamberin, “Mebrur bir haccın karşılığı ancak cennettir.” buyurduğunu aktararak, “Cenab-ı Hak hepimize nasip etsin inşallah” niyazında bulundu.
“ARAFAT, BİR DİRİLİŞTİR”
Hacı adaylarının günler sonra Arafat’a çıkacağını dile getiren Başkan Erbaş, “Arafat’a çıkış insanların, kıyamette Arasat meydanına koşmalarını, Arafat’ta toplanma ise Arasat’ta toplanmalarını hatırlatır insana. Arafat, bir diriliştir. Arafat’ta ölmeden ölümü ve yeniden dirilişi yaşıyoruz. Arafat’tan Allah’ın izniyle Müzdelife’ye, Meş’ar-i Haram’a gideceğiz. İnsan seline kapılıp yollara düşeceğiz, yürürken “Lebbeyk Allahümme lebbeyk!” diyerek telbiyelerimizi getireceğiz. Mina’da şeytanı taşlayacağız. Şeytan taşlarken Hz. İbrahim ve oğlu İsmail ile Hacer validemizin, kendilerine tuzak kuran şeytanı taşlamalarını hatırlayacağız ve sünneti ihya edeceğiz. Ayrıca atacağımız her taş ile içimizdeki bir kötülüğü de bizden uzaklaştırmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
Haber Merkezi
CAN DURANOĞLU