Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2024 yılı boyunca gerçekleştirilen "İşgücü Piyasasında Gençler" adlı özel konulu araştırma, gençlerin işgücü piyasasındaki konumuna dair dikkat çekici veriler sundu. Avrupa Birliği’ne Uyum çalışmaları kapsamında yürütülen bu çalışma, 15-34 yaş aralığındaki gençlerin Eğitim geçmişleri, işe geçiş süreleri ve mevcut işlerinin eğitim düzeyleriyle uyumu gibi çok boyutlu başlıklarda önemli sonuçlar ortaya koydu.
Araştırma, Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) ile entegre şekilde yürütüldü ve sadece ilk kez görüşülen hanelerdeki genç bireyler ile yapıldı. Bu özelliği ile daha önceki çalışmalardan ayrışan araştırma, gençlerin iş hayatına giriş süreciyle ilgili güncel bir tablo sunuyor.
15-34 YAŞ GRUBUNDA İSTİHDAM ORANI %52,5’E ULAŞTI
2024 yılı itibarıyla Türkiye’de 15-34 yaş grubundaki kurumsal olmayan nüfus 24 milyon 291 bin kişiye ulaştı. Bu genç nüfusun 14 milyon 606 bini işgücüne dahil olurken, 12 milyon 744 bini istihdam edildi. Aynı yaş grubundaki işsiz sayısı ise 1 milyon 862 bin olarak kayıtlara geçti.
Bu veriler ışığında, 15-34 yaş grubunun işgücüne katılma oranı %60,1, istihdam oranı %52,5 ve işsizlik oranı ise %12,7 olarak tahmin edildi. Bu oranlar, gençler arasında işgücü piyasasına yüksek bir katılım olduğunu ortaya koyarken, işsizlik oranının da dikkate değer seviyede olduğunu gösteriyor.
FARKLI SEVİYELERDE DAĞILIM GÖZE ÇARPIYOR
İstihdam edilen gençler arasında eğitim seviyelerine göre dağılım dikkat çekici. Gençlerin:
%25,0’ı lise altı eğitim seviyesine sahipken, %24,7’si 4 yıllık üniversite veya üzeri eğitim almış durumda. %18,2’si ise genel lise mezunu. Bu tablo, eğitim seviyesinin gençler arasında oldukça çeşitlilik gösterdiğini ortaya koyuyor.
EĞİTİMİM İŞİME UYGUN
Araştırmanın dikkat çeken bir diğer sonucu ise eğitim düzeyi ile iş gereksinimleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor. Gençlerin %67,2’si, mevcut işlerinin eğitim seviyeleriyle uyumlu olduğunu ifade etti.
Ancak gençlerin %25,4’ü eğitim seviyesinin yaptığı işin gereksinimlerinden daha yüksek olduğunu, %7,4’ü ise daha düşük olduğunu belirtti. Bu durum, birçok gencin potansiyelinin altında işlerde çalışmak zorunda kaldığını da gözler önüne seriyor.
EĞİTİM-İŞ UYUMUNDA ÜNİVERSİTELİLER ÖNDE
4 yıllık üniversite ve üzeri eğitim almış gençlerin %74,7’si, eğitimlerinin iş gereksinimleriyle uyumlu olduğunu belirtti. Mesleki veya teknik lise mezunlarının %32,7’si, eğitim seviyesinin yaptığı işin gereksinimlerinden daha yüksek olduğunu ifade etti. Bu oran, 2 veya 3 yıllık yüksekokul mezunlarında %34,6'ya kadar çıkıyor.
Öte yandan, lise altı eğitim seviyesine sahip gençlerin %11,7’si, eğitim düzeylerinin yaptıkları işin gereksinimlerinden daha düşük olduğunu düşünüyor.
GENÇLERİN İSTİHDAMINDA BECERİ UYUMU STRATEJİK ÖNEM TAŞIYOR
Araştırma sonuçları, gençlerin eğitimleriyle işlerinin uyumlu olmasının hem bireysel başarı hem de ekonomik verimlilik açısından önemli olduğunu ortaya koyuyor. Aynı zamanda, işgücü piyasasında "eğitim-beceri uyumsuzluğu" olarak bilinen yapısal bir sorunla da karşı karşıya olunduğunu gösteriyor.
Bu bağlamda, gençlerin eğitim aldığı alanların iş piyasasının ihtiyaçlarıyla daha iyi örtüşmesi, hem istihdam oranlarını artırmak hem de işsizlikle daha etkili mücadele etmek adına büyük önem taşıyor.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN