İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Yağmur Yazar Özdemir, ‘21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, Down Sendromlu çocuğa sahip ailelere önerilerde bulundu.
Down Sendromu Nedir?
Down Sendromunun ne olduğunu ifade eden Uzm. Klinik Psikolog Yağmur Yazar Özdemir, “Bugün Down Sendromu hakkında farkındalığı arttırmak ve doğru bilinen yanlışları düzeltmek için planlanmış özel bir gündür. Farkındalığın ‘21 Mart’ gününde olmasının nedeni, 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması, takvimlerdeki 21 ve 3 rakamını özel kılmaktadır. Down Sendromu, bireyin vücudunda normalde olması gereken 46 kromozom yerine, 47 kromozom bulunması ile oluşan bir genetik farklılıktır. Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, bireyin hayatı boyunca devam eden bir farklılıktır. Annenin hamileliği sırasında yapılan bazı taramalar ve testler ile önceden belirlenebilmektedir” dedi.
DOWN SENDROMLU ÇOCUĞA SAHİP AİLELERE ÖNERİLER
Ailelerin öncelikle Down Sendromunun bir hastalık değil, genetik bir farklılık olduğunu kabullenmesi ve çocuklarına bu şekilde yaklaşmasının önemine dikkat çeken Uzm. Klinik Psikolog Yağmur Yazar Özdemir, “Down Sendromuna sahip çocukların ailelerine pek çok sorumluluk düşmektedir. Ailelerin öncelikle bunun bir hastalık değil genetik bir farklılık olduğunu kabullenmesi ve çocuklarına bu şekilde yaklaşması çok önemlidir. Bu farklılığın tıbbi bir tedavisi bulunmamaktadır, ancak ailelerin maksimum düzeyde sevgi, ilgi ve şefkatle çocuklarının yanında olmaları ve onları desteklemeleri çocuğun gelişimi açısından çok önemlidir. Down Sendromlu bireyler; erken ve sürekli eğitim ile arkadaş edinebilir, okula gidebilir, iş edinebilir, hayatları ve gelecekleri için karar verebilirler ve hayata katılabilirler. Down Sendromu hakkında fikir sahibi olmayan veya yanlış bilgiye sahip olan insanlar, bu kişileri ötekileştirebiliyor, ancak bunun önüne geçmek hepimizin elinde. Bu sendrom ile ilgili bilgi paylaşımı ve aktarımı yaparak, Down Sendromlu bireylere yardım edebilir, onlara katkı sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.
Haber: Hasan YETMEZ