Hatay’a özgü endemik bir üzüm çeşidi olan Barburi Üzümü, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen coğrafi işaret tescil belgesiyle koruma altına alındı.
Böylece Hatay’ın tarımsal mirası bir kez daha resmiyet kazanırken, coğrafi işaretli ürün sayısı da 46’ya yükseldi.
Orta büyüklükte tanelere sahip, yüksek asiditeli ve kabuğu mavi-siyah dumanlı renkte olan Barburi Üzümü; yaban mersini ve güvem tonlarını andıran görüntüsü ve aromasıyla dikkat çekiyor. Hatay’ın özgün iklim ve toprak yapısında yetişen bu üzüm türü, geleneksel üretim teknikleriyle bölgenin tarımsal çeşitliliğinde önemli bir yer tutuyor.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Barburi Üzümü’nün tescilinin sadece yasal bir koruma değil, aynı zamanda kültürel bir güvence olduğunu vurguladı. Yamankaradeniz, “Coğrafi işaretler, bir ülkenin kültürel zenginliği ve ekonomik potansiyelinin en güçlü göstergelerindendir. Türkiye’de şu an 1.697 tescilli ürün bulunuyor. Hatay ise Barburi Üzümü ile bu alanda 46’ncı ürüne ulaştı. Bu tescil; yöresel üretim yöntemlerinin korunmasına, ürünün ulusal ve uluslararası tanıtımına ve bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır” dedi.
Barburi Üzümü’nün tescillenmesiyle birlikte Hatay, hem tarımda rekabet gücünü pekiştirdi hem de kültürel ve doğal mirasını gelecek nesillere aktarma yolunda önemli bir adım attı.
(Haber Merkezi)
Hatay
Yayınlanma: 01 Temmuz 2025 - 12:46
Barburi Üzümü Coğrafi İşaretle Tescillendi
Hatay
01 Temmuz 2025 - 12:46
İlginizi Çekebilir