Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Hatay’a konukevi açılacağını söyledi.
Göktaş, "Yakın zamanda yeni proje hayata geçireceğiz. 'Şiddet Uygulayanlara Yönelik Psikososyal Destek Hizmetlerinin Modellenmesi Projesi' ile şiddet uygulayanların profil analizinin yapılmasını planlıyoruz. Türkiye'de ilk defa gerçekleştireceğimiz bu projeyle faillere yönelik programlar geliştirmeyi hedefliyoruz." dedi. Göktaş, Gazze'deki saldırıları hatırlatarak, İsrail'in pervasızca sürdürdüğü soykırıma varan eylemleri görmezden gelemeyeceklerini vurguladı. Görünmez kılınan Filistinli kadınların ve çocukların yaşam haklarını savunmak için de mücadele edeceklerini söyleyen Göktaş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) "Gazze'de ateşkesin sağlanmasına" yönelik kararının önemli bir adım olduğunu vurguladı. Türkiye'de kadın hakları ve refahı konusunda büyük devrimin gerçekleştirildiğini dile getiren Göktaş, çalışma hayatına katılan kadınların kalkınmaya, büyümeye ve hedeflerin gerçekleştirilmesine önemli katkılar sağladığını kaydetti. "Kadınlar Türkiye ile güçlendi, Türkiye'ye güç veren bir konuma geldi." diyen Göktaş, kamuda çalışan kadın oranının yüzde 42,66'ya ulaştığını bildirdi. Mahinur Özdemir Göktaş, kadın istihdam oranının yüzde 32,5'e, kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 36,6'ya yükseldiğini belirtti.
"SPK İLE PROTOKOL İMZALAYACAĞIMIZIN BİLGİSİNİ PAYLAŞMAK İSTİYORUM"
Kadınları, Türkiye'nin geleceğini şekillendiren güçlü aktör olarak gördüklerine işaret eden Göktaş, 2024-2028 dönemini kapsayan Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile kadınların gücüne güç katmaya devam ettiklerini söyledi. Kadının iş gücüne katılımı, istihdamının artırılması ve kadın girişimciliğinin desteklenmesinin öncelikleri arasında yer aldığını ifade eden Göktaş, kadın kooperatiflerini güçlendirmek için de yenilikçi projeler geliştirdiklerini belirtti. "Finansal Okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri" ile kadınların ekonomik destekler, teşvikler ve başvuru mekanizmalarına daha kolay ulaşmalarını sağladıklarının altını çizen Göktaş, "Bu hafta içerisinde, yani yarın SPK ile bir protokol imzalayacağımızın bilgisini kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Bu protokolle kadınlara yönelik finansal okuryazarlık eğitimlerinin kapsamını daha da genişleterek farklı kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
“KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE SİYASET ÜSTÜ BİR MESELEDİR"
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) ile kadına yönelik şiddetle mücadelede bilgilendirici faaliyetler ve danışmanlık hizmetleri vermeye devam ettiklerini belirten Göktaş, Bakanlıklarına bağlı 112 kadın konukevi aracılığıyla koruyucu ve önleyici hizmetler sunduklarını ifade etti. Bakan Göktaş, Hatay, Adıyaman, İstanbul ve Kocaeli'ne yeni konukevleri kazandırmak için de çalıştıklarını bildirerek, şunları kaydetti: "Kadına yönelik şiddetle mücadele siyaset üstü bir meseledir. Biz bu konuya her zaman bu anlayışla yaklaştık. Bugüne kadar bu soruna asla müsamaha göstermedik, göstermeyeceğiz. Her seferinde dile getirdiğimiz gibi, bizim için tek bir vaka çok fazla bir vakadır. Bu anlayışla şiddet riski taşıyan, şiddete maruz kalan herkesi koruma altına alıyoruz. 81 ilde avukatlarımızla kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik her türlü tehdit, şiddet, istismar ve ihmal vakalarının hukuki süreçlerini büyük bir titizlikle takip ediyor, davalarda mağdurların yanında yer alıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele topyekün yürütülmesi gereken bir mücadeledir. Bu mücadelede tüm bakanlıklarımızın, kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın farklı sorumlulukları vardır. Hepimiz üstlendiğimiz bu sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmekle yükümlüyüz."
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN