Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Veysel Memiş, haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artışla 1,29 milyar dolar ihracata imza atarken 2024 yılının ilk yarısında dış satım performansında 8,3 milyar dolar düzeyine ulaştıklarını açıkladı.
2025 yılı Ocak-Haziran döneminde en yüksek değerleri kimya, demir-çelik ve hububat, bakliyat sektörlerinde elde ettiklerini kaydeden Başkan Veysel Memiş, en fazla ihracat yaptıkları ülkelerin ise Irak, İtalya ve Romanya olduğunu belirtti.
Son aylarda yaşanan ulusal ve küresel gelişmelerden, savaşlardan, gerginliklerden ve olumsuzluklardan en az seviyede etkilenerek uluslararası pazarlarda elde ettikleri kazanımları korumak için büyük gayret gösterdiklerini vurgulayan Başkan Veysel Memiş, 2025 yılının ilk yarısında gerçekleştirdikleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 gibi bir düşüşle kapatmayı başardıklarını açıkladı.
AKİB’in 2025 yılı Ocak-Haziran ayları arasındaki ihracatını bağlı Birliklere göre değerlendiren Başkan Veysel Memiş, “Yılın ilk yarısında en fazla ihracatı 2,77 milyar dolar değer ile Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz 1,9 milyar dolar değer ile ikinci, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 898,7 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı.
Yine bu dönemde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 853,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 567 milyon dolar, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 558,5 milyon dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 231 milyon dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 225,8 milyon dolar ihracata imza attı.
Söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız sektörler ise yüzde 30 oran ile hazır giyim ve konfeksiyon, yüzde 23 oran ile su ürünleri ve hayvansal mamuller oldu. Mobilya, kâğıt ve orman ürünlerinde yüzde 8 oranında, tekstil ve hammaddelerinde yüzde 1 oranında artış sağladık.” dedi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN